Van Zuid naar Noord Polen - Gdansk

Polen - Van Zuid naar Noord - 18/20-daagse autoreis

De hoogtepunten van Polen – waar cultuur & natuur samenkomen

Polen – van Zuid naar Noord – is een 18- of 20-daagse autorondreis. De boeiende en gevarieerde route geeft u een goed beeld van het land, met haar lange geschiedenis, rijke cultuur, eeuwenoude bruisende steden en haar prachtige natuur. U bezoekt onder andere:

 • Wrocław, de culturele hoofdstad van Europa in 2016
 • Krakau naar onze mening de mooiste Poolse stad, een levendige studentenstad met een prachtige oud centrum 
 • Het Tatra gebergte, heerlijk wandelen met Alpine uitzichten
 • De hoofdstad Warschau, een fascinerende mix van oud en nieuw
 • Het merengebied Mazurië, ook wel bekend als het land van duizend meren 
 • Gdańsk, aan de Oostzeekust, met haar iconische grachtenpanden
 • Toruń, een middeleeuwse Hanzestad 
 • Poznań, met de oude  binnenstad en zijn 15de-eeuwse raadhuis

Voorstel  reisprogramma:

1e dag  – Aankomst in Polen ( ca 840 km vanaf Utrecht)

Overnachting in Hotel Folwark Książęcy of een hotel in  Bolesławiec, 16 km van Kliczkow (toeristische en comfort versie)  of in  4* Hotel Kasteel Kliczkow   (comfort plus of luxe versie).

2e dag –  Wrocław (ca. 130 km) 

Wrocław  is in 2016 een van de culturele hoofdsteden van Europa geweest.  In de eerste plaats is het schilderachtige oude centrum het bezoek waard. Daarnaast raden wij aan de liefhebbers van schilderkunst aan om Panorama Raclawicka te gaan bekijken. Het is  een indrukwekkend schilderij, dat een van de meest bekende veldslagen uit de Poolse geschiedenis verbeeldt. Overnachting in Wrocław.

3e dag – Aankomst in Krakau (ca. 420 km)

Een middag om Krakau  te ontdekken. Begin de wandeling op het Marktplein, Rynek Glowny. Het middelpunt van het plein is de Lakenhal. De naam is afkomstig van ‘laken’,  ‘stoffen’,  welke hier vroeger verkocht werden. Tegenwoordig bevinden zich in de Lakenhal vele gezellige souvenirwinkeltjes met onder andere zilver-, barnstein-, kristal- en lederwaren.  Daarnaast zijn ook de Mariakerk op het Marktplein, het Collegium Maius en uiteraard het Koninklijk kasteel Wawel zeker niet te missen. Het bezoek aan Krakau is echter niet compleet zonder een wandeling door Kazimierz, de voormalige Joodse wijk.  3 overnachtingen in Krakau.

4e dag – Wieliczka zoutmijn (ca. 15 km)

De Wieliczka zoutmijn is één van de oudste zoutmijnen ter wereld. De mijn is 327 meter diep en heeft het gangenstelsel is ca. 300 kilometer. Het is een uniek netwerk van ondergrondse schachten, gangen en kapelletjes, alles in zout uitgehouwen.  De rondleiding duurt ongeveer 2,5 uur en gaat tot een diepte van 135 meter.

5e dag – Auschwitz/Birkenau (ca. 60 km)

Vandaag bezoekt u de voormalige concentratiekampen Auschwitz en nabij gelegen Birkenau.  Op deze indrukwekkende plek kunt u een beeld vormen van de verschrikkingen die hier in de  Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden.

6e t/m 8e dag – Zakopane (ca. 100 km)

U brengt twee dagen (3 nachten) door in Zakopane, een  stadje aan de voet van het Tatra gebergte.  In de eerste plaats kunt u hier prachtige wandelingen maken in de bergen en valleien.  Tot een van de mooiste routes behoort bijvoorbeeld de route naar de hooggelegen Vallei van de Vijf Meren. Het is  een uitgestrekt dal  met een gletsjerlandschap en talrijke bergmeren.  Daarnaast kunt u met een kabelbaan naar de top van Kasprowy Wierch (ca 2000 m b.z.s.). Bij helder weer zijn de uitzichten adembenemend.  Verder is er ook een vlottocht op de rivier Dunajec aan te raden, die zich de weg baant tussen de bergen. 3 overnachtingen in Zakopane.

9e dag – Częstochowa (ca. 200 km)

Częstochowa  is de meest bekende bedevaartplaats van Polen, het Poolse Lourdes. In het klooster op Jasna Gora (de Verlichte Berg), hangt de icoon, waaraan vele  opzienbarende wonderen toegeschreven worden.  Al eeuwenlang komen gelovigen hier om de Zwarte Madonna te vereren.  Overnachting in Częstochowa.

10e en 11e dag –  Warschau (ca. 220 km)

Uiteraard krijgt u tijdens deze reis ook een kans om Warschau, de hoofdstad van Polen te bezoeken. Het is een bijzondere stad, die voor een  groot deel werd verwoest in de WOII. De oude binnenstad werd na de oorlog zorgvuldig gereconstrueerd, mede dankzij de schilderijen van de  Italiaanse kunstenaar Canaletto ( 18de eeuw). 2 overnachtingen in Warschau.

12e en 13de dag  – Mazurië (ca. 240 km)

U laat Warschau achter en reist verder naar Mazurië in het Noord-Oosten van Polen. “Het land van de 1000 meren” wordt het ook wel genoemd is een veelal nog ongerept natuurgebied. Er zijn uitstekende mogelijkheden voor zeilen, kanovaren en fietsen. Voor degenen die op zoek zijn naar rust is Mazurië een verademing. Verder kunnen de geïnteresseerden Wolfschanze bezoeken – de hoofdkwartier van Hitler gedurende de 2de WO.

14e en 15e dag – Gdańsk (ca. 220 km)

Via Mazurisch merengebied reist u verder naar Gdańsk. Het is een 1000 jaar oude havenstad aan de Oostzee, die in de Middeleeuwen tot de belangrijkste Hanzesteden behoorde.  De oude stad met Mariakerk,  Arthurhof en vele gebouwen met puntgevels doen denken aan de architectuur van Amsterdam. Wandel langs de smalle, kronkelige straatjes met vele gezellige terrasjes. Zoek naar een souvenir van barnsteen (natuursteen uit de Oostzee) in een van de  leuke juwelier – en souvenirwinkeltjes. Verder kunt u een mondaine badplaats Sopot bezoeken op 20 km ten noorden van Gdańsk. Het is een relaxte plaats met een lange pier, een gezellig boulevard en een brede strand. 2 overnachtingen in Gdańsk. 

16e dag – Aankomst in Toruń (ca. 170 km)

Toruń – deze fraaie Middeleeuwse werd in de 13de eeuw gesticht door de  Duitse Orde. Het oude centrum getuigt van een historisch  verleden en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.  Tevens is Toruń is bekend als de geboortestad van de  grote astronoom Nicolaas Copernicus. Overnachting in Toruń. 

Tip voor onderweg tussen Gdańsk en Toruń – bezoek het middeleeuws kruisridderkasteel Malbork (Mariënburg), het grootste middeleeuwse kasteel van Europa, dat vanaf 1977 op de UNESCO-lijst staat.

17e dag – Aankomst in Poznań (ca. 160 km)

Poznań is het economisch centrum van Polen, waar internationale beurzen worden gehouden. De oude  binnenstad met zijn 15de-eeuwse raadhuis en 71 m hoge gotische toren is zeer  indrukwekkend.  Overnachting in Poznań.

18de dag – Vertrek naar Nederland ( ca 880 km tot Utrecht)

Uitbreidingsmogelijkheid:

Een extra dag in Krakau en een extra dag in Gdańsk.

De 18/20-daagse reis Van Zuid naar Noord Polen is beschikbaar in 5 varianten:

Inclusief:

 • alle overnachtingen in tweepersoonskamers op basis van logies en ontbijt,
 • foldermateriaal (digitaal).

Bezoek Auschwitz en de zoutmijnen:

Wilt u Auschwitz en de zoutmijnen bezoeken, dan adviseren wij om het van tevoren te reserveren. Indien u met eigen auto daar naartoe rijdt dan zijn de kosten:
 • Entree en rondleiding Auschwitz  – € 30,- p.p.
 • Entree en rondleiding zoutmijnen – € 36,- p.p.
 • Entree en rondleiding zoutmijnen – family ticket voor 2 volwassenen en 2 kinderen onder 16 jaar – € 115,-
Volledig verzorgde excursies (transfer, gids, entree)
 • Auschwitz –  € 55,- p.p.
 • zoutmijnen – € 65,- p.p.
De excursies worden op 2 verschillende dagen geboekt. Meer excursies/activiteiten Krakau Excursie/activiteiten Warschau

Vertrekdagen: 

Woensdag/donderdag. Het vertrek op andere dagen is in overleg mogelijk (waarvoor echter een toeslag zou kunnen gelden).