Kastelenreis Zuid Polen - Paleis Czarny Las

Kastelenreis Zuid Polen - 9-daagse autoreis

Deze 9-daagse kastelenreis Zuid Polen is een autoreis die je vooral kennis laat maken met twee prachtige steden Krakau en Wrocław. Vanuit Hotel Paleis Dwór Sieraków nabij Krakau, waar u 4 nachten verblijft,  kunt u bovendien een excursie maken naar de voormalige concentratiekampen Auschwitz en Birkenau evenals de unieke, nabij gelegen, zoutmijnen bezoeken.

Dag 1- Aankomst in Polen  (ca. 840 km)

4* hotel Kasteel Kliczków,  gelegen ca 40 km van de grensovergang Forst/ Olszyna.  Dit sprookjesachtige kasteel heeft een prachtige ligging. Het biedt vele mogelijkheden om te ontspannen. Er is een zwembad en een tennisbaan. Niet alleen is het hier heerlijk wandelen maar ook kunt zich lekker laten verwennen tijdens één van de beauty-arrangementen. 

Dag 2 – Vertrek naar Paleis Dwór Sieraków nabij Krakow (ca. 400 km)

Gezien de ligging van Paleis Dwór Sieraków , op ca 15 min rijden van de zoutmijnen van Wieliczka, kunt u nog dezelfde dag/avond de zoutmijnen bezoeken. De Wieliczka zoutmijn is één van de oudste zoutmijnen ter wereld. Vanaf 1978 staat de zoutmijn op de  werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een uniek netwerk van ondergrondse schachten, gangen en kapelletjes, alles in zout uitgehouwen.  De rondleiding duurt ongeveer 2,5 uur en gaat tot een diepte van 135 meter. 

Dag 3 – Krakau

Vandaag bezoekt u Krakau/Kraków, de voormalige  hoofdstad met vele prachtige culturele bezienswaardigheden.  Begin het wandeling door de stad op Rynek Glowny, het Marktplein. Het middelpunt  van het plein is de ‘Lakenhal; – een langwerpig, monumentaal gebouw. De naam is afkomstig van ‘laken’,  ‘stoffen’,  welke hier verkocht werden. Tegenwoordig bevinden zich in de Lakenhal vele gezellige souvenir winkeltjes met o.a. zilver-, barnstein-, kristal- en lederwaren.  Daarnaast zijn ook de Mariakerk op het Marktplein, het Collegium Maius  (het oudste universiteitsgebouw) en uiteraard het Koninklijk kasteel Wawel zeker niet te missen. Het bezoek aan Krakau is echter niet compleet zonder een wandeling door Kazimierz, de voormalige Joodse wijk.  In de laatste jaren is Kazimierz uitgegroeid tot een van de favoriete plekjes van de stad.

Dag 4 – Excursie naar Auschwitz en Birkenau

Deze dag is gereserveerd voor een bezoek aan de concentratiekampen van WOII – Auschwitz en Birkenau. Op deze indrukwekkende plek kunt u een beeld vormen van de verschrikkingen die hier hebben plaatsgevonden. Een alternatief voor deze dag is  bij voorbeeld een fietstocht door Krakau of de communistische tour  (zie excursies Krakau).

Dag 5 –  Excursie naar Zakopane

Bezoek aan Zakopane in het Tatragebergte, op ca. 100 km ten zuiden van Krakau. Deze stad ligt in een  schilderachtig dal omringd door bergen – de Tatra’s met toppen hoger dan 2.000 meter. De regio  heeft een typische architectuur en een karakteristieke klederdracht. U kunt hier ook een tocht maken met de kabelbaan naar de top van de Kasprowy Wierch ( ca.2.000 m ). Verder is er op ca 60 km van Zakopane, ook een mogelijkheid om een  vlottocht op de rivier Dunajec te maken, die zich een weg baant tussen de bergen met watervallen en  stroomversnellingen. Onderweg heeft u fascinerende uitzichten op bergtoppen, hoge rotsen die  loodrecht uit het water oprijzen en onverwachte bochten. Deze tocht zal u onvergetelijke momenten bezorgen.

Dag 6 – Częstochowa

Vandaag reist u naar Częstochowa (ca. 130 km), de meest bekende bedevaartplaats van Polen,  waar u het Paulijnenklooster bezoekt, bekend om de icoon van Zwarte Madonna.  Daarna vervolgt de reis naar Hotel Paleis Czarny Las (ca 30 km van Częstochowa). Het is een 4*  hotel gelegen in een prachtig park. Hier,  ver van de drukte van de steden,  kunt u bijkomen van alle eerder die dag opgedane indrukken. Een moment van rust.

Dag 7 – Paleis Czarny Las

Een relaxte dag – u kunt de landelijke omgeving op de fiets verkennen.  Een kaart  met fietsroutes is bij de receptie verkrijgbaar. Liefhebbers van de hengelsport kunnen in de vijver naast het hotel gaan vissen.  Zowel de fietsen als de hengels zijn voor de hotelgasten gratis te gebruiken. Gasten van Simonse Tours kunnen bovendien gratis gebruik maken van de aromasauna.  Wilt u liever ook op deze dag wat meer ondernemen, dan kunt u een zilvermijn  bezoeken in de plaats Tarnowskie Gory, op ca. 30 km afstand.

Dag 8 – Wrocław

U reist naar Wrocław (ca 200 km), waar u in een 5* Hotel Platinum Palace, een werkelijk luxueuze afsluiting van deze bijzondere reis!  Wrocław is de hoofdstad van de provincie Neder-Silezië. De oude stad heeft een prachtig 13de-eeuws marktplein met, in het midden, het gotisch stadhuis.  Ook de 16e-eeuwse kathedraal verdient zeker een bezoekje. Tot de belangrijkste attracties  hoort ook het ‘Panorama van Racławice’, een enorm schilderij dat een bekende veldslag in beeld brengt. Natuurlijk zijn er ook genoeg gezellige cafés, restaurants of wijnkelders.

Dag 9 – Aankomst in Nederland.

Een reisdag naar huis. Mocht u liever nog in Duitsland overnachten, dan kunnen  wij voor u een hotel onderweg reserveren.

Alternatief voor hotel dag 3 tot 7:

Voor wie liever in het centrum van Krakow verblijft bieden wij 4* Hotel Santi4* Hotel Galaxy of een gelijkwaardig hotel aan.

Bezoek Auschwitz en de zoutmijnen:

Wilt u Auschwitz en de zoutmijnen bezoeken, dan adviseren wij om het van tevoren te reserveren:

  • Entree en rondleiding Auschwitz  – € 30,- p.p.
  • Entree en rondleiding zoutmijnen – € 36,- p.p.

Zie ook:

11-daagse kastelenreis Zuid Polen

13-daagse kastelenreis Zuid Polen

 

Een greep uit onze reviews:

Onze kastelenrondreis door Zuid-Polen ligt al weer een paar weken achter ons. Was ons de rondreis vorig jaar door Noord-Polen uitermate goed bevallen, dit jaar werden onze toch al zo positieve verwachtingen nog weer overtroffen. Wat een prachtige selectie aan kastelen/paleizen/kloosters heb je ons voorgeschoteld!

Blij zijn we ook over de Poolse keuken (eerste week inclusief in Kliczkow en Paskowka); wat een voortreffelijke verzorging! Natuurlijk vonden we de India-curry in Krakow ook weer lekker! Steeds enthousiaster informeren we onze vrienden en kennissen over je prachtige formule en de prima documentatie en informatie. Ons extra geboekte verblijf in Krakow heeft ons goed bevallen. Klezmerconcerten te kust en te keur; zelfs voor 7 personen publiek in het Joods Historisch museum. De terrassen nabij Hotel Kazimierz blijven ons nog lang bij; we willen proberen volgend jaar naar het Jewish Festival te gaan. Mogelijk als stedenreis, mogelijk als start van een nieuwe trip door Polen. 

Minke en Sipke van der Meulen uit Oentsjerk
augustus 2013