Krakau

Deze stad wordt wel de parel in de Poolse kroon genoemd. De fraaie historische stad ligt in het zuiden van Polen op ongeveer 1.200 km vanaf Utrecht. Krakau was ooit de hoofdstad van het land. De binnenstad staat al sinds 1978 op de Wereld-erfgoedlijst van de UNESCO. Krakau is rijk aan historische monumenten: o.a. het grote Marktplein, de Koninklijke Weg, de gotische Barbakan, het Koninklijke Kasteel Wawel en de Joodse wijk Kazimierz. Buiten de rijkdom aan cultuur, heeft Krakau ook een 'gezellig' karakter. Er zijn vele straatjes en kleine  pleintjes met restaurantjes waar heerlijke lokale delicatessen worden geserveerd. En dit alles is, vergeleken met Nederland, prettig betaalbaar.

Meer informatie over geschiedenis en bezienswaardigheden

 

Trompetgeschal Mariakerk op het Marktplein

Vanaf de hoogste toren van de Mariackikerk op het Marktplein, klinkt ieder uur trompetgeschal, verzorgd door 3 muzikale brandweermannen die elkaar afwisselen. Ze spelen de hejnal, een melodie die plotseling wordt afgebroken. De hejnal  was vroeger het signaal  om de stadspoorten te openen of te sluiten. Volgens de legende die terug naar de 13de eeuw gaat, zag een torenwachter vanaf de toren van de kerk de Tataren komen. Hij wilde zijn stadsgenoten waarschuwen en speelde op zijn trompet. Zijn trompetspel werd plotseling afgebroken toen hij geraakt werd door een pijl. Desondanks konden dankzij zijn oplettendheid de stadspoorten net op tijd worden gesloten en de Tartaarse aanval worden afgewend. De hejnal van twaalf uur ’s middags is bijzonder, die wordt dagelijks door de Poolse radio uitgezonden. 

 

Joodse Wijk Kazimierz

Dit was vroeger een stad die aan Krakau grensde. Nu is het een van de meest bezochte wijken.  Tot 1939 woonden er voornamelijk Joden. Er staan mooie oude synagogen. Hier loopt de Poolse en  Joodse cultuur door elkaar. Het is een labyrint van smalle straatjes. Delen van de film 'Schindler's list' van Steven Spielberg zijn hier opgenomen. Beslist de moeite waard om deze wijk te bezoeken.

 

Fabriek van Oscar Schindler

Deze emaillefabriek werd van 1939 tot 1944 gerund door industrieel Oscar Schindler. Daarbij maakte hij  gebruik van goedkope Joodse arbeiders. Hij behandelde zijn Joodse werknemers goed en hield 1.100 van hen uit handen van de nazi's door ze over te brengen naar een werkkamp bij zijn nieuwe onderneming in  Brunnlitz, Tsjechië. Voor het redden van deze Joden werd Schindler na de oorlog door Yad Vashem  onderscheiden tot 'Rechtvaardige onder de Naties'. De voormalige fabriek van Schindler is omgevormd tot een uniek museum dat het verhaal vertelt van de  stad Krakau vanaf de jaren 1939 tot 1946.

    

Dominicus gids Krakau

      Onze tip: Dominicus gids Krakau

       Auteur: Eric Strijbos

       Uitgave verwacht in april/mei 2019