Wrocław

Wrocław Culturele hoofdstad van Europa 2016

Wrocław is de hoofdstad van provincie Neder-Silesië (Dolny Sląsk) en de op de drie na grootste stad van Polen.  Het is een stad met  een ruim duizendjarige  geschiedenis.  Vele gebouwen, zoals het laat-Middeleeuwse Raadhuis en het verdedigingscomplex op  het eiland Ostrów Tumski getuigen van een rijk verleden.

Het middenpunt van de stad is het middeleeuwse Marktplein (Rynek) met een prachtige gotische Raadhuis, ooit de zetel van stadsbestuur en tegenwoordig – het museum. In de nabijheid van de Markt bevinden zich gotische kerken: St. Elisabethkerk –  de oude parochiekerk en de begraafplaats van Wroclawse patriciërs, en de St.Maria Magdalenakerk,  met een prachtige  Romaanse portaal.  Langs de toeristische route liggen ook het Piaskowa-Eiland en het  Ostrów Tumski – een eiland van gotische kerken en een mooie kathedraal. Het is de moeite waard een wandeling te maken langs de ‘planty’- een lang stadspark  dat parallel loopt aan de langste stadsgracht van Europa van 3860 meter.

Wrocław is ook bekend om het ‘Panorama van Raclawice‘, een bijzonder schilderij,  120 meter lang en 15 meter hoog. Het beeld de Slag bij Raclawice uit. (de Poolse  overwinning op de Russen dankzij Tadeusz Kosciuszko). Het werk werd in 1946 uit Lviv naar  Wroclaw gebracht, maar het moest nog 39 jaar lang wachten tot de autoriteiten, bang voor het  aanwakkeren van nationale ambities, hun toestemming gaven om het schilderij vrij te geven.   Het panorama wordt tentoongesteld in een rond, speciaal daarvoor ontworpen gebouw.

Als je door de stad loopt, kom je overal kleine kabouterbeelden tegen. Ze staan door werkelijk de gehele stad; op het Marktplein, bij de banken, de winkels, hotel en zelfs aan de oever van de Oder. Deze  ‘Wroclaw kabouters ‘ herinneren aan de anticommunistische beweging ‘het Oranje Alternatief’. Deze groepering ontstond in de jaren 80 in Wroclaw en gebruikte kabouters als symbool. Er zijn er meer dan 300 geplaatst door de hele  stad. Vooral voor kinderen is de zoektocht naar de kabouters een leuke manier om de stad te verkennen. 

Andere attracties die de stad te bieden heeft voor kinderen zijn de dierentuin, met de  onlangs geopende Afrikaruim  (de flora en fauna van Afrika), en de Hydropolis. De Hydropolis ( geopend in december 2015) is een educatief, multimediaal museum, gewijd aan water en gevestigd in  een voormalig stadswaterreservoir met een oppervlakte van 4000m2

Liefhebbers van muziek kunnen hun hart ophalen in het prachtige oude Operagebouw alsook in het splinternieuwe en moderne Concertgebouw ( Narodowe Forum Muzyki). Het programma is zeer divers.