Van Zuid naar Noord Polen - Gdansk

Gdańsk - 4-daagse vliegreis

Gedurende deze 4-daagse vliegreis maakt u kennis  met de Poolse stad Gdańsk, gelegen aan de Oostzee. Vroeger werd de stad bekend onder de naam Danzig. Het is  1000 jaar oude havenstad,   die in de Middeleeuwen tot de belangrijkste Hanzesteden behoorde. Samen met de badplaats Sopot en de havenstad  Gdynia vormt Gdańsk een miljoenen  agglomeratie ( Driestad/ Trojmiasto).  In de 15de en 16de eeuw had  Gdańsk commerciële contacten met de Lage Landen. De Nederlandse invloeden in de architectuur zijn hier duidelijk zichtbaar. Vooral de smalle huizen van b.v.  Mariackastraat ,  met hun portieken en  galerijen in de kelders doen sterk aan Amsterdam denken.   

Wandel door de wirwar aan straatjes en sla je slag in een van de leuke souvenir- en juwelierswinkeltjes. Hier verkopen ze onder andere sieraden met barnsteen (natuursteen uit de Oostzee).  Ook kunt u in een treintje stappen dat u brengt naar het nabijgelegen Sopot, het Poolse Scheveningen. Wandel langs de Monte Cassinostraat tot aan het einde van de schilderachtige pier en geniet daar van het uitzicht op zee. 

Op een kwartier lopen van het centrum bevindt zich de scheepswerf waar ca. 40 jaar geleden historische stakingen plaats hebben gevonden tegen het communisme, onder leiding van Lech Walesa. Deze stakingen hebben uiteindelijk geleid tot de val van het communisme in heel Oost Europa. U kunt hier o.a. de zaal bezoeken waar de Overeenkomst van Gdansk is getekend in 1980,  welke de scheepswerkers het recht gaf om vrije vakbonden te creëren.

Op ca. 10 km van het centrum bevind zich het schiereiland Westerplatte. Hier vielen ten tijde van WOII de eerste bommen. U kunt hier de ruïnes van barakken en loopgraven bezoeken. Ook is het WOII museum zeker een bezoekje waard. 

Een andere aanrader is het bezoek aan het middeleeuws kruisridderkasteel Malbork, op ca 50 km van Gdańsk. Vanaf station Gdańsk Główny komt u met de trein binnen 1 uur in Malbork aan. Het kasteel bevindt zich op 20 min lopen van het station.

Ons arrangement bestaat uit:

  • vlucht en luchthavenbelastingen
  • 3 overnachtingen met ontbijt
  • transfer luchthaven – hotel – luchthaven. 

Prijs vanaf € 259,-

Vlucht Eindhoven – Gdańsk: vertrek iedere dag 

Hotel: b.v. 3* Hotel Dom Muzyka,  3* Hotel Wolne Miasto,  4* Hotel Qubus of een gelijkwaardig hotel.