Van Zuid naar Noord Polen - Gdansk

Gdańsk

Gdańsk, gelegen aan de Oostzee, vroeger bekend onder de naam Danzig,  is een 1000 jaar oude havenstad,  die in de Middeleeuwen tot de belangrijkste Hanzesteden behoorde. Samen met de badplaats Sopot en de havenstad  Gdynia vormt Gdansk een miljoenen  agglomeratie ( Driestad/ Trojmiasto). 

In  de 15de en 16de eeuw had  Gdańsk commerciële contacten met de Lage landen. Via deze Poolse havenstad werden de meer dan 13 000  boomstammen naar Nederland vervoerd die als de fundering dienden voor de Amsterdamse grachtenpanden.  De handelsrelatie breidde zich uit en er ontstond een uitwisseling van architectuur en kunst.   De Nederlandse invloeden in de architectuur zijn hier duidelijk zichtbaar. De smalle huizen van b.v.  Mariackastraat,  met hun portieken en  galerijen in de kelders doen sterk aan Amsterdam denken.   Hier kom je vele winkeltjes tegen die prachtige sieraden met barnsteen uit de Oostzee verkopen.  Het hart van de stad is Długi Targ ( Lange markt). de straat Długa ( Langestraat) met  de prachtige  patriciërs huizen met puntgevels en rijke decoraties.  Een van de huizen aan het Długi Targ is  Holland Huis waar je Nederlandse pannenkoeken kunt eten.

Gdańsk heeft zich ingeschreven op de pagina’s van de Europese geschiedenis. Hier,  op het schiereiland Westerplaatte is de 2de wereldoorlog begonnen op 1 september 1939.  In de jaren 70 vonden de  havenstakingen plaats onder leiding van Lech Welesa, die zich  uitbreidden over de rest van communistische Polen.  In 1989 was het communistische tijdperk definitief voorbij en een jaar later werd Walesa,  de medewerker van de scheepswerf, president van onafhankelijk Polen.  Een bezoek aan het museum ‘Roads to freedom’ is dan ook een must!

Neem een treintje naar het nabijgelegen mondaine Sopot en wandel op de 600m lange pier of maak een  wandeling op de klif van het  strand van Gdynia Orlowo.  Neem een boot voor een dagtrip naar Hel, het  eindpunt van het schiereiland Hel of breng een bezoek aan het middeleeuws kruisridderkasteel in Malbork.  Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de 2de wereldoorlog, dan kun je een bezoek brengen aan  het voormalige nazi concentratiekamp in Stutthof in Sztutowo, 35 km van Gdańsk .