Het kruisridderkasteel Malbork

Het kruisridderkasteel Malbork

Het Kasteel van de Duitse Ridderorde in Malbork is het grootste middeleeuwse kasteel van Europa en staat vanaf 1977 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO 

Het kasteel werd in de 13de eeuw als kloostervesting gebouwd door de Teutoonse ridders en Mariënburg genoemd naar de heilige maagd Maria die de beschermvrouwe van de orde was.  Het was de zetel van de grootmeester van de orde. Het kasteel bestaat uit 3 delen met  in het midden de hoog burcht, de vierzijdig gebouw met een binnenplaats met arcades. Tevens zijn er de Onze Lieve Vrouwe kerk waar de Grootmeesters zijn begraven , de kapiteelzaal en de schatkamer.  Hij is omringt door het midden burcht met de  grote eetzaal, het paleis van de Grootmeester, de kapel van St. Bartolomeüs en de ziekenzaal voor bejaarde en zieke ridders. Het Lage Kasteel heeft het wapen magazijn,  de klokkengieterij, de stallen, de brouwerij en de Sint-Laurentius kerk. De imposante vesting is omringt door verdedigingsmuren met bastions, grachten en ophaalbruggen.  

Het kruisridderkasteel Malbork

De Teutoonse Orde was, naast de Maltese Ridders en de Tempeliers, een van de drie grootste ridderordes  die ontstonden in de tijd van de kruistochten in de 11e en 12e eeuw. De Teutoonse Orde kwam naar Polen op het verzoek van  prins Konrad Mazowiecki om het land te verdedigen tegen de Pruisen en om het christendom te verspreiden. De vreedzame reden voor hun komst, was snel overgegaan in het tonen van militaire macht, het veroveren van het land, het verbranden van dorpen en het vermoorden van de bewolking. De kruisridders hebben gebieden van Polen en Litouwen veroverd en zijn de vijand van Polen geworden. Pas in 1410 slaagde de koning Wladyslaw Jagiełło bij de slag van Grunwald het leger van de kruisridders te verslaan.

In Warmië en Mazurië staan tientalen van de kruisridders kastelen waarvan kasteel Malbork de grootste is.