Wandel- kano- fietsvakantie

Mazurië - het 'duizend merengebied'

Mazurië is een veelal nog ongerept natuurgebied in het noordoosten van Polen. Deze streek  wordt ook wel genoemd ‘het land van duizend meren’, ofschoon het er in werkelijkheid veel meer zijn!  Het gebied biedt uitstekende mogelijkheden voor zeilen, kanovaren en vissen. Wandelen, fietsen en  paardrijden is hier echter ook zeer populair. Het water in de meren is schoon en daarom zeer geschikt om in te zwemmen. U kunt er ook een boottocht maken op het meer of een bootje of kano huren. Voor degenen die op zoek zijn  naar rust is Mazurië een verademing.

Een van de bekendste plaatsen in het Mazurisch merengebied is Mikołajki, een gezellig vakantieoord.  Het strekt zich uit rond de oevers van twee meren: het Śniadrwy meer (het grootste meer van Polen) en het Mikołajki meer. Het is een levendig stadje met een jachthaven, een bruisende boulevard en vele restaurants en terrassen waar u o.a. kunt genieten van visspecialiteiten.

Nabij Mikołajki stroomt de Krutynia rivier. De pittoreske waterroute langs Krutynia wordt beschouwd als een van de mooiste waterroutes van Europa. De route is ca. 100 km lang en loopt door het Piska oerbos, door 20 meren, 2 kanalen en 6 natuurreservaten. Het varen van de gehele route neemt 7 – 8 dagen in beslag, maar u kunt ook deel van de route afleggen, bijvoorbeeld van een paar uur. Er zijn velen punten waar je een kano/kajak kunt huren. Vanaf dergelijke plekken wordt u naar het beginpunt van uw tocht gebracht en vaart u terug naar het punt waar uw auto geparkeerd staat. 

 

Liever de fiets op? Ook dat is hier een goede optie. Er zijn verschillende fietsroutes door de bossen en langs de meren. In Mikołajki kunt u een (elektrische) fiets of een (elektrische) mountainbike huren.

Suggesties voor excursies met de auto in de omgeving:

Wolfschanze – een complex van bunkers waar ten tijde van WOII het hoofdkwartier van Hilter gevestigd was. Hij verbleef hier persoonlijk meer dan 2 jaar. In 1944 vond hier de mislukte aanslag op Hitler plaats, uitgevoerd door Von Staffenberg. Tijdens de terugtrekking hebben de Duitsers het hele complex zelf ernstige schade toegebracht.

Swieta LIpka – de Heilige Linde – een kerk en bedevaartplaats gewijd aan Maria.

Afstand vanaf Utrecht ca. 1200 km

Afstand vanaf Gdansk ca. 165 km