Wandel- kano- fietsvakantie

Wandel- kano- fietsvakantie in de Nationale Parken Białowieża en Biebrza
8-daagse autoreis

Gedurende deze wandel- kano- fietsvakantie in twee nationale parken verkent u de ongerepte natuur van het noordoosten van Polen. Onder de begeleiding van ervaren gidsen wandelt u door het Bialowieża oerbos en het moeras gebied van Biebrza. Op het programma staan twee fiets (deel)dagen en een kanotocht door het waterlandschap van de Biebrza.

Dag 1 – Aankomst in Sioło Budy bij Bialowieża (1400 km van Utrecht)

Sioło Budy is een klein plaatsje, gelegen dichtbij de grens met Wit-Rusland. Het stadje ligt aan de rand van het enorme oerbos, het Bialowieża Oerwoud dat deels in Polen en deels in Wit-Rusland ligt. Het is een uniek natuurgebied, vooral bekend van wisenten die er in de vrije natuur leven.

2 overnachtingen in Sioło Budy.

Dag 2 – Wandeltocht met de gids in het oerbos

’s Ochtends maakt u een uitgebreide wandeltocht (of indien gewenst een koetstocht) van ca. 3 uur.  De wandeling, onder de begeleiding van een ervaren natuurgids, gaat door het streng  beschermde natuurreservaat van het Nationaal Park.  De intense stilte tussen eeuwenoude woudreuzen en ongerepte natuur verklaren waarom het WNF hier actief is.  ’s Middags kunt u een bezoek brengen aan een natuur- historisch museum. Hier wordt een complete verzameling van het dieren- en plantenrijk van het park tentoongesteld.

Dag 3 – Fietsen in Bialowieza / aankomst Biebrza gebied

Op het programma van deze ochtend staat een fietstocht door het park. In de eerste plaats brengt u een bezoek aan het wildpark waar onder andere wisenten en  wolven te zien zijn.  Daarnaast kunt u ook kiezen om langs  ‘De Route van de Koninklijke Eiken’  te fietsen. Deze route is met name beroemd om haar majestueuze eikenbomen vernoemd naar Poolse en Litouwse koningen.  Met een beetje geluk kunt u een kudde wisenten zien (Europese bizon), die vooral buiten het beschermde reservaat leven. ’s Middags rijdt u naar het natuurgebied van de Biebrza.  Het is een mooie autorit van ca. 3 uur. 

3 overnachtingen op een ecologische boerderij U Broni.

Dag 4 –  Wandeltocht met gids door het Biebrza Nationaal Park

Vandaag maakt u een gevarieerde wandeling van ca. 4 uur onder de begeleiding van een ervaren gids. U loopt midden door en langs uitgestrekte en soms ondoordringbare moerasvlaktes. Een afwisselende tocht over droge rivierduinen en drassige zeggevelden waar u sporen zult aantreffen van wolven, roofvogels en elanden.

Dag 5 –  Kanotocht

Een kanotocht door de uitgestrekte Biebrza wildernis staat op het programma van deze dag. De lichte stroming voert u tussen rietvelden over de sterk meanderende Biebrza rivier.  Veel water- en waadvogels en talrijke roofvogels nestelen in dit gebied. De kano is het beste vervoermiddel om midden in dit vogelrijke natuurgebied te komen. Veel bomen langs de oevers zijn bewerkt door bevers en misschien treft u nog een glijbaan van een otter aan.

Dag 6 – Mazurisch Merengebied

Na  leerzame en indrukwekkende dagen in het Biebrza gebied rijdt u verder naar het  gezellige stadje Ryn in het Mazurisch Merengebied. In de nabijgelegen zeilersstadje Mikołajki kunt u in de namiddag een boottocht maken over het Sniadrwymeer. 

2 overnachtingen in 3* Hotel Willa pod Zamkiem (Villa bij het Kasteel) bij Kasteel Ryn. Hier verblijft u op basis van logies en ontbijt. U kunt in het kasteel dineren of in een van de restaurantjes aan het meer. 

Dag 7 – Fietstocht

Een fietstocht van ongeveer 20 km door het prachtige Mazurische landschap. Van Mikołajki voert de route door weilanden en bossen naar het zwanenparadijs aan het Lukanjomeer. Hier, gedurende de broedtijd, meer dan 1000 knobbelzwanen zich bevinden. Het meer,  door de UNESCO  als een reservaat erkend, is een broedplaats voor talrijke vogelsoorten en een overwinteringsplaats voor trekvogels.

In de namiddag kunt u een autotocht maken naar  Gierłoz bij Ketrzyn om de Wolfschanze te bezoeken. Het is het indrukwekkende bunkercomplex van het hoofdkwartier van Hitler in WOII.

Dag 8 – Terugreis

Na ontbijt vertrek terug naar Nederland. Om de lange reis te onderbreken en nog meer van Polen te zien kunt u bij ons een hotel reserveren in de prachtige, 1000-jaar oude stad Gdańsk of in het middeleeuwse stad Toruń. Een overnachting in Berlijn kunt u ook via ons regelen.

Deze wandel- kano- fietsvakantie is inclusief:

  • 7 overnachtingen in kamers met douche en toilet op basis van logies en ontbijt
  • 2 x diner in Bialowieża en 3 x diner in Gugny/Biebrza
  • fietsen in Bialowieża en Mikołajki
  • gids in Bialowieża ( 3 uur) en gids in Biebrza ( 4 uur)
  • kanotocht in Biebrza gebied
  • kaartenmateriaal.

Comfort plus versie:

In plaats van  een 3* hotel in Mazurië kunt u kiezen voor het verblijf in  4* Hotel Kasteel Ryn.  

Extra te boeken:

  • overnachtingshotels ( b.v. Hotel Paleis Wasowo)
  • hotel in Warschau op de heenweg en in Gdańsk op de terugweg
  • hotel in Berlijn