Vakantie met kinderen

Vakantie met kinderen

11-daagse reis

Vakantie met kinderen in Polen? Ja, een uitstekend idee! 

Hieronder treft u een voorbeeld van een familievakantie met kinderen. Geniet enkele dagen van de stad Krakau en verblijf daarna voor een langere periode in de natuur. Het tempo van deze reizen is wat relaxter dan bij onze autorondreizen door Zuid- en Noord Polen. Ook maakt u minder kilometers. In het programma is er speciaal aandacht besteed aan activiteiten voor kinderen.

De onderstaande reis is slechts een voorbeeld van een van de vele mogelijkheden. Wilt u uw vakantie in Polen doorbrengen en heeft u andere wensen, neemt u dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte op maat.

Dag 1 – Aankomst in Polen (ca 840 km vanaf Utrecht)

Overnachting in  4* Hotel Kasteel Kliczkow.

Dag 2 – Aankomst in Krakau (ca. 420 km) 

Begin het wandeling door Krakau op Rynek Glowny, het Marktplein. De naam is afkomstig van ‘laken’,  ‘stoffen’,  welke hier verkocht werden. Tegenwoordig bevinden zich in de Lakenhal vele gezellige souvenir winkeltjes met o.a. zilver-, barnstein-, kristal- en lederwaren.  Wandel door de smalle straatjes van het oude centrum, drink een kopje koffie in een van de gezellige koffietentjes rondom het marktplein, verken Kazimierz, de joodse wijk, die in de laatste decennium is uitgegroeid tot een van de favorieten plekjes van de stad. 

De stad liever per fiets verkennen? Wij bieden rondleidingen aan met een Nederlandssprekende gids, leuk voor de hele familie.

Een andere aanrader voor kinderen is een bezoek aan het museum de “Rynek underground”. Dit museum bevindt zich pal onder het marktplein en toont het rijke verleden van de stad. Het museum is modern opgezet met touchscreens, filmpjes, maquettes en interactieve elementen. Zo verschijnen er bijvoorbeeld met een druk op de knop hologrammen van de middeleeuwse stad. Er is er ook en zone voor kinderen met een voorstelling over de legendes van Krakau, waaronder de draak van het kasteel Wawel.  Wanneer je over de legende hebt geleerd, begrijp je ook de betekenis achter de vele souvenirs met een draak die overal verkocht worden. Een standbeeld van de draak is nog steeds te zien aan de boulevard van de Wisła, aan de voet van de Wawel heuvel. Hij staat bij de ingang tot de grot en spuugt regelmatig vuur!  

De draak van Krakau

Dag 3 –  Excursie naar de zoutmijn (ca. 15 km)

Het bezoek aan de Wieliczka zoutmijn, één van de oudste zoutmijnen ter wereld, is een geweldige ervaring voor jong en oud. U loopt met de gids mee ca 300 treden naar beneden. Diep onder de grond is een uniek netwerk van ondergrondse schachten, gangen en kapelletjes, alles in zout uitgehouwen. U komt zelfs bij een ondergrondse meer en in een enorme zaal, die ook een kathedraal wordt genoemd waar alles het plafond, de floer, de muren de treden, de kroonluchters, de sculpturen van zout zijn. Onderweg loop je langs beelden van zout; van de mijnwerkers die hier hebben gewerkt, een prinses die hier een ring verloren is en van de kabouters die er woonden. Derondleiding duurt ongeveer 2,5 uur en gaat tot een diepte van 135 meter. 

Dag 4 – Auschwitz/Birkenau (ca. 60 km) of Ojców National Park ( ca. 30 km)

Op deze dag kunt u kiezen tussen een bezoek aan de voormalige concentratiekampen Auschwitz en Birkenau of een dag in de natuur van het Ojców Nationaal Park op ca. 30 km va Krakau. De voormalig naziconcentratiekampen Auschwitz en Birkenau getuigen van een van de meest gruwelijke en tragische perioden uit de geschiedenis. Het maakt veel indruk om onder het metalen opschrift  ‘Arbeit macht frei’ het kamp te betreden, wetend van wat  zich hier heeft afgespeeld. Het bezoek aan Auschwitz en Birkenau wordt afgeraden voor kinderen jonger dan 12 jaar. Een andere optie is een excursie naar het Ojców National Park. Dit park is vooral bekend om zijn grotten en kalkstenen rotsformaties. Maak een wandeling langs de Pradnik vallei of bezoek het kasteel Pieskowa Skała. Ook leuk is een bezoek aan een van de velen (c.a. 1000!) grotten die hier zijn ontdekt. Onder de leiding van een gids kunt u een bezoek brengen aan o.a. de Łokietek grot (320 m lang) of de “Ciemna” grot (“donkere” grot ca 230 m).

Dag 5 – 10 – Het Pieniny gebergte ( ca.110 km)

U verlaat Krakau en rijdt naar het zuiden. Uw volgende accommodatie – het Pension Jordanówka bevindt zich op ca 100 km. Het is een eenvoudige en prachtig, aan het meer, gelegen accommodatie.  Er zijn hier vele attracties voor kinderen waaronder een piratenboot aan het meer. Ook kunt u boten,  kano’s en fietsen. Het pension ligt in het Pieniny gebergte, dat zich kenmerkt door kalksteenrotsen, bebossing, wateren en kliffen. De hoogste berg Trzy Korony (“drie kronen”) is ca. 980m hoog. Het hoogtepunt van een bezoek aan deze regio is een vlottocht op de rivier Dunajec welke een diepe kloof tussen de bergen vormt. De vlottocht gaat in een langzaam tempo en daardoor zeer geschikt voor kinderen. De prachtige uitzichten op bergtoppen en hoge rotsen welke loodrecht uit het water oprijzen zult u zeker niet snel vergeten. Uiteraard kunt u talrijke wandelingen maken in de valleien en in de bergen. De middeleeuwse kastelen aan de voet van de Pieniny zijn ook een bezoekje waard. Het kasteel in Czorsztyn is een schilderachtige ruïne, terwijl Niedzica bewaard is gebleven in een uitstekende conditie. Beide bevinden zich op een prachtige plek aan het water.

Het Tatra gebergte

Op een van de dagen kunt u de stad Zakopane bezoeken, die ligt op ca 60 km afstand. Zakopane is de hoofdstad van het Tatra gebergte, de hoogste bergketen van Polen.  U kunt met een kabelbaan naar bijna 2000 m hoogte. Bij mooi weer heeft u een prachtig uitzicht over de bergen. Wilt u een wandeling maken door het Nationaal Park?  Stap dan,  tijdens de rit naar beneden, uit de kabelbaan op het midden station en loop het resterend stukje.  Het is een prachtige wandeling van ongeveer drie kwartier. Een andere mogelijkheid  is een rit met een tandraadbaan naar de top van het Gubałowka berg. Vroeger was was daarboven alleen een kleine berghut. Tegenwoordig zijn er terrassen en kraampjes met plaatselijke producten en souvenirs. Bij het beneden station van de tandraadbaan is een gezellige markt waar vele producten van de regio worden verkocht. U kunt hier bijvoorbeeld artikelen kopen van schapenleer zoals handschoenen en mutsen, maar ook hele  schapenvellen of jassen van schapenleer. Proef  ‘oscypek’,  een schapenkaas, die op vele krampjes in de hele stad wordt verkocht.

Dag 10 – 11 – Wrocław ( ca. 370 km)

Wrocław is de hoofdstad van provincie Neder-Silesië (Dolny Sląsk) en de 4de grootste stad van Polen.  Deze  stad,  met  een ruim duizend jaar lange geschiedenis, is 2016 gekozen tot een van de culturele hoofdsteden van Europa. Hier kunt u o.a. het Panorama van Racławice bezoeken, een enorm schilderij van 120 m lang, die in een special ontworpen gebouw wordt tentoongesteld. Voor kinderen is er in deze stad nog een bijzonder leuke attractie. Door het hele centrum zijn er, op verschillende plekken, kabouters te vinden. Bijvoorbeeld hoog op een lantaarnpaal, op een bankje, of aan de kade van de Oder rivier. Het is een plezier voor jong en oud om ze te zoeken en te vinden natuurlijk!  

Dag 11 – Vertrek naar Nederland (Wrocław- Utrecht ca. 940 km)

U vertrekt terug naar huis. Mocht u uw vakantie willen verlengen, dan zijn er meerdere mogelijkheden, bij voorbeeld een extra nacht in Wroclaw of enkele dagen in Berlijn. Vraag een offerte aan.

Prijs vanaf € 1179,- (totaal voor 4 personen)

Deze prijs geldt totaal voor 2 volwassenen en 2 kinderen onder 12 jaar