Bieszczady panorama2

Van Krakau tot aan de Karpaten - 14-daagse autoreis

Bezoek twee prachtige steden – Krakau en Wrocław en ontdek de ongerepte natuur van het Tatra gebergte, ten zuiden van Krakau, en het Bieszczady gebergte, in de meest zuidoostelijke deel van Polen.  Beide gebergten, de Tatra en de Bieszczady vormen een deel van een 1500 km lange bergketen, de Karpaten, die zich uitstrekt van Tsjechië, Slowakije en Polen tot aan Roemenië.

Deze reis is zeer geschikt voor natuurliefhebbers en wandelaars. In beide gebergtes zijn kilometers wandelroutes. Zakopane, in het Tatra gebergte, waar u verblijft is een gezellige toeristische plaats met vele regionale restaurants. in het Bieszczady gebergte geniet u van de stilte. Er zijn er weinig buitenlandse toeristen. Deze regio is een geliefde bestemming van de Polen die van een actieve vakantie houden.

Dag 1 – Kliczków

Overnachting in Hotel Folwark Książęcy  of een hotel in  Bolesławiec, 16 km van Kliczkow (toeristische en comfort versie)  of in  4* Hotel Kasteel Kliczkow  (comfort plus of luxe versie).

 

Dag 2  – Aankomst in Krakau (ca. 420 km)

Een middag om Krakau te ontdekken. Begin de wandeling op het Marktplein, Rynek Glowny. Het middelpunt van het plein is de Lakenhal. De naam is afkomstig van ‘laken’,  ‘stoffen’,  welke hier vroeger verkocht werden. Tegenwoordig bevinden zich in de Lakenhal vele gezellige souvenirwinkeltjes met onder andere zilver-, barnstein-, kristal- en lederwaren.  Daarnaast zijn ook de Mariakerk op het Marktplein, het Collegium Maius en uiteraard het Koninklijk kasteel Wawel zeker niet te missen. Het bezoek aan Krakau is echter niet compleet zonder een wandeling door Kazimierz, de voormalige Joodse wijk.  3 overnachtingen in Krakau.

Dag 3 – Wieliczka zoutmijn (ca. 15 km)

De Wieliczka zoutmijn  is één van de oudste zoutmijnen ter wereld. De mijn is 327 meter diep en heeft het gangenstelsel is ca. 300 kilometer. Het is een uniek netwerk van ondergrondse schachten, gangen en kapelletjes, alles in zout uitgehouwen.  De rondleiding duurt ongeveer 2,5 uur en gaat tot een diepte van 135 meter.

Dag 4 – Auschwitz/Birkenau (ca. 60 km)

Vandaag bezoekt u de voormalige concentratiekampen Auschwitz en nabij gelegen Birkenau.  Op deze indrukwekkende plek kunt u een beeld vormen van de verschrikkingen die hier in de  Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden.

Dag 5 – 7  – Zakopane (ca. 100 km)

U brengt twee dagen door in Zakopane, een  stadje aan de voet van het Tatra gebergte.  In de eerste plaats kunt u hier prachtige wandelingen maken in de bergen en valleien.  Tot een van de mooiste routes behoort bijvoorbeeld de route naar de hooggelegen Vallei van de Vijf Meren. Het is  een uitgestrekt dal  met een gletsjerlandschap en talrijke bergmeren.  Daarnaast kunt u met een kabelbaan naar de top van Kasprowy Wierch (ca 2000 m b.z.s.). Bij helder weer zijn de uitzichten adembenemend.  Verder is er ook een vlottocht op de rivier Dunajec aan te raden, die zich de weg baant tussen de bergen. 3 overnachtingen in Zakopane.

Dag 7 – 11 – Het Bieszczady gebergte (ca. 300 km)

U vertrekt naar het Bieszczady gebergte in het zuidoostelijke deel van Polen. De route gaat langs de minder toeristische deel van Polen, namelijk door de bergmassief de Karpaten, en twee provincies – de Małopolska ( Kleinpolen) en Podkarpacie ( Subkarpaten).  Naast vijf Nationale Parken en gezellige kuuroorden zoals Rabka, Krynica, Iwonicz, is deze regio ook bekend om zijn prachtige houten katholieke en orthodoxe kerkjes. Sommige daarvan staan op de UNESCO-lijst,  zie hier https://whc.unesco.org/en/list/1053. Op uw route zijn o.a. de kerkjes in Ptaszowa, Grybów en Komańcza. 

U verblijft nabij een kleine plaatsje Wetlina, in het hart van Bieszczady.  Dit plaatje is ook het beginpunt van enkele prachtige wandelroutes door de uitgestrekte, hooggelegen, gras vlaktes ( Połoniny).   Een van de mooiste routes is Połonina Wetlinska. U kunt ook lopen naar de drielandenpunt met uitzicht op Slowakije en Oekraïne.

De avonden kunt u bij een kampvuur doorbrengen.  Koop in de plaatselijke winkel een heerlijke worst en grill hem, op een stok, boven de kampvuur, zoals de Polen het doen. Kijk in een heldere nacht boven naar de lucht boven je, zo veel sterren heb je misschien nog nooit gezien…..

Dag 11 – 12  – Paleis Sieraków of een hotel nabij Krakau (ca. 320 km)

Voor de terugreis stellen wij een bezoek aan het Paleis Łańcut voor. Dit paleis is ooit eigendom geweest van een  aristocratische familie Potocki. De interieurs worden beschouwd als de mooiste van Polen. Enkele kamers die bewaard zijn gebleven dateren uit de 17eeuw. Het paleiscomplex is omgeven door een oud en pittoresk park in Engelse stijl gevuld met paviljoens en boerderijgebouwen, die allemaal deel uitmaakten van het voormalige dagelijkse leven van het kasteel.

Na het bezoek rijdt u richting de provincie hoofdstad Rzeszów. Wij raden u aan om er even te stoppen. Het is geen grote stad en heeft een prachtige marktplein, mooie kerken en een kasteel.

U overnacht in Paleis Dwór Sieraków of een hotel nabij Krakau.

Dag 12 – 14 – Wrocław ( ca. 350 km, ca. 3 uur rijden)

Wrocław is de hoofdstad van Neder Silesie. In 2016 werd deze stad gekozen tot een van de Culturele Hoofdsteden van Europa. In de eerste plaats raden wij u een wandeling door het oude centrum aan, beginnend op het Marktplein. Middenin  staat een prachtige, gotische Raadhuis, tegenwoordig een museum.  Langs de toeristische route liggen ook het Piaskowa-Eiland en het  Ostrów Tumski – een eiland van gotische kerken en een mooie kathedraal. Het is zeker de moeite waard een wandeling te maken langs de ‘planty’. Het is een lang stadspark,  dat parallel loopt aan de langste stadsgracht van Europa van 3860 meter. Wrocław is ook bekend om het ‘Panorama van de Slag van Racławice, een bijzonder schilderij,  120 meter lang en 15 meter hoog. Het beeld de Slag bij Racławice uit. (de Poolse  overwinning op de Russen dankzij Tadeusz Kosciuszko). (Wilt u Panorama van Racławice bezoeken, koop de entreetickets on line voor uw vertrek).

Dag 14 – Vertrek naar Nederland ( ca. 950 km naar Utrecht, ca. 10 uur rijden)

Vanuit Wroclaw kunt u in één dag naar Nederland terug rijden. Wilt u liever nog een overnachting in Duitsland boeken, dan kan het natuurlijk ook.

De 14-daagse autoreis Van Krakau tot aan de Karpaten is beschikbaar in 4 varianten:

Bezoek Auschwitz en de zoutmijnen:

Wilt u Auschwitz en de zoutmijnen bezoeken, dan adviseren wij om het van tevoren te reserveren. Indien u met eigen auto daar naartoe rijdt dan zijn de kosten:

  • Entree en rondleiding Auschwitz  – € 30,- p.p.
  • Entree en rondleiding zoutmijnen – € 36,- p.p.
  • Entree en rondleiding zoutmijnen – family ticket voor 2 volwassenen en 2 kinderen onder 16 jaar – € 115,-

Informatie excursies in/vanuit Krakau