Jasna Gora Foto: Polen.travel

Częstochowa en de Zwarte Madonna

Częstochowa is de meest bekende bedevaartplaats van Polen, het Poolse Lourdes. Al eeuwenlang komen gelovigen hier om de Zwarte Madonna te vereren. In het eeuwenoude Paulijnenklooster, hangt de icoon, waaraan vele opzienbarende wonderen toegeschreven worden.  

De legende vertelt dat de icoon door apostel Lucas is geschilderd. Volgens wetenschappers is  het een 14de-eeuwse kopie van het schilderij van ‘De Maagd die de Weg Wijst’ dat in Constantinopel vanaf de  5de tot de 15de eeuw door zeelieden werd vereerd. Het schilderij werd rond 1380 naar het klooster van  Jasna Góra ( de Verlichte Berg) gebracht. Het verhaal is als volgt; tijdens een van de vele veldslagen in de  Middeleeuwen werd de icoon door de Hussieten gestolen. Onderweg werd het schilderij zwaarder en zwaarder.  Toen ze het met zwaarden probeerden in stukken te hakken, begon de icoon te bloeden. Tijdens de restauratie  werden de beschadigingen in de wang van de  Madonna niet hersteld. 

De icoon van de Zwarte Madonna bevindt zich achter gesloten deuren die 2 x per dag worden geopend.   Vanaf 12 tot 13.30 uur op werkdagen en 13.30 tot 14 uur op zaterdag, zondag en feestdagen zijn de deuren  gesloten. Het schilderij wordt bedekt met een mantel en bekleed met juwelen. 

Het  klooster van Jasna Góra  herbergt een rijke verzameling aan kunstschatten, waarvan een deel  in de Schatkamer te zien is. 

Afstand vanaf Krakow 100 km.

Jasna_Gora_obraz_MB_KK_HR