Polen en de Baltische Landen - autoreis

Polen en de Baltische Landen - 16/17 - daagse autoreis met overtocht Klaipeda - Kiel

Deze prachtige 16- of 17-daagse reis door Polen en de drie Baltische Landen voert u in de eerste plaats langs de Oostzeekust, de 1000-jaar oude stad Gdańsk, en door het merengebied in het noordoosten van Polen. Vervolgens maakt u kennis met alle drie de Baltische Landen – Vilnius – de hoofdstad van Litouwen, Riga – de hoofdstad van Letland en Tallinn – de hoofdstad van Estland. Naast de steden maakt u ook kennis met de Nationale Parken zoals Gauja Nationaal Park in Litouwen en Lahemaa Nationaal Park in Estland.  U ontdekt het minder bekende deel van Europa met haar adembenemende natuur, historische steden  en een vriendelijke bevolking. In Polen verblijft u in kastelenhotels, in de Baltische Staten heeft u keuze uit 3 of 4 sterren hotels. In Klaipeda stapt u op de boot voor de overtocht naar Kiel.

 

Dag 1 – Krąg, Polen (940 km vanuit Utrecht)

Aankomst in Kasteel  Krąg, een middeleeuws ridderkasteel van de familie Podewils. Krąg ligt in Pommeren, Noord Polen. Het kasteel ligt  iets buiten het dorp, aan een meer, en maakt een deel uit van een 2,5 ha. groot park. 

Dag 2 – Gdańsk (ca. 175 km)

Op uw reis hiernaartoe adviseren wij in het bijzonder om een stop te maken de plaats Łeba. Het is  zeer de moeite waard om daar het Słowinski Nationaal Park te bezoeken. Even de benen strekken en de  “wandelende” duinen bekijken. Het is ook een aanrader om een pauze te maken in Sopot, een mondaine badplaats op 20 km ten noorden van Gdańsk. Het is een relaxte plaats met een lange pier, een gezellig boulevard en een brede strand.

Dag 3 –  Gdańsk 

Gdańsk – een 1000 jaar oude havenstad aan de Oostzee, die in de Middeleeuwen tot de belangrijkste Hanzesteden behoorde.  De oude stad met Mariakerk, Arthurhof en vele smalle huizen met puntgevels doen denken aan de architectuur van Amsterdam. Wandel door de wirwar aan straatjes en sla je slag in een van de leuke souvenir- en juwelierswinkeltjes. Hier verkopen ze onder andere sieraden met barnsteen (natuursteen uit de Oostzee). 

Dag 4 – Kasteel Ryn (ca. 290 km)

U vertrekt naar het Mazurisch Merengebied en overnacht in middeleeuws kruisridderkasteel Ryn. Onderweg kunt u stoppen om een bezoek te brengen aan een ander middeleeuws kruisridderkasteel – Malbork.  Dit kasteel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een echte aanrader. Het is een bakstenen  kasteel omringd door verdedigingsmuren met bastions en poorten. Het kasteel is de voormalige hoofdzetel van de meester van de Kruisridderorde en echt een hoogtepunt van de late hofgotiek. Het is het grootste middeleeuwse gebouw van dit soort in Europa.

Dag 5 – Mazurië

Een rustdag in Mazurië, een veelal nog ongerept natuurgebied in het noordoosten van Polen. “Het land van de 1000 meren” wordt het ook wel genoemd maar in werkelijkheid zijn het er veel meer ! Voor degenen die op zoek zijn naar rust is Mazurië een verademing.  Maar u kunt ook vertier zoeken in  bijvoorbeeld Ostróda met een middeleeuws ridderkasteel of Mikołajki, een gezellige havenplaats. Daarnaast  kunnen de geïnteresseerden Wolfschanze bezoeken- hoofdkwartier van Hitler gedurende de WO II.

Dag 6 – Vilnius, Litouwen (ca. 300 km)

U verlaat Polen en komt in Vilnius aan, de hoofdstad  van Litouwen. Wij raden  u aan om onderweg een pauze te maken in Trakai. Trakai is de voormalige hoofdstad van het groothertogdom van Litouwen en een van de grootste toeristische trekpleisters van het land. Het ligt in een waterrijk gebied  met vele eilanden. Op een van die eilandjes is het 15 de eeuwse gotische roodstenen kasteel gebouwd. In 1991 is het  Trakai Nationaal Historisch Park opgericht.

Dag 7 – Vilnius

Bezoek Vilnius, bekend om zijn meer dan 1200 middeleeuwse gebouwen en 48 kerken. Tijdens uw stadswandeling maakt  u kennis met o.a. de Vilnius kathedraal, Gediminas Toren, de kerk van Peter en Paulus, de Kerk van heilige  Anne, de Oude Universiteit en de Morgenlicht Poort. Wij bieden u ook een mogelijkheid om deze stad op de fiets te ontdekken. Fietstour Vilnius

Dag 8 –  Sigulda, Litouwen (ca. 350 km en via Siauliai 400 km)

Vandaag reist u naar Sigulda  in Letland. Zeker de moeite waard om even een stop te maken is het paleis Rundale, gesitueerd nabij Bauska (66 km ten zuiden van Riga).  Het paleis is uit het begin van de 18de eeuw en is ooit eigendom  geweest van Catharina II van Rusland. Rundale,  het mooiste barokpaleis van Letland. Sigulda is een historische stad, op ca. 55 km ten noord oosten van Riga,  gelegen aan de rivier Gauja en aan de rand van het Nationaal Park Gauja. In de heuvels rond Sigulda ligt het kasteel van Turaida. Vlakbij het kasteel  staat een houten kerk waar de ‘Roos van Turaida’ ligt begraven; een negentienjarig meisje dat in 1620  vermoord werd in de grotten rond de vesting.

Dag 9 – Tartu, Estland (ca. 200km)

Van Sigulda naar Tartu, Estland  Tartu, de tweede stad van Estland, ligt in zuidoosten van het land en telt ca. 100.000 inwoners. Het is een universiteitsstad.  Het kleine stadscentrum van Tartu ligt op de rechteroever van de rivier en aan de voet van de heuvel Toomemägi (de Domberg).  Op deze heuvel staat de ruïne van de domkerk in baksteengotiek, die gedeeltelijk  in gebruik is als museum. Direct onder de heuvel, op het Raekoja plats, Raadhuisplein,  staat het 18de-eeuwse roze gepleisterde raadhuis. Op het plein staat een beeld van twee kussende studenten  onder een paraplu, waarlangs echt water stroomt. Interessante, te bezichtigen gebouwen in de omgeving zijn het Scheve Huis, het classicistische hoofdgebouw  van de universiteit (1809) met zijn karakteristieke zuilen, en de Janskerk (Jaanikirik).

Dag 10 – Tallinn, Estland (200 km en via Lahemaa Nationaal Park 260 km)

Onderweg naar Tallinn  kunt u een stop maken in Lahemaa Nationaal Park, opgericht in 1971. Het park bevindt zich in het noorden van Estland, ca 60 km ten oosten  van Tallinn. Het was het eerste nationale park in de voormalige Sovjet Unie. De naam Lahemaa betekent  ‘het Land van baaien’.  U vindt er bossen, moerassen, zwerfkeien en een prachtige kustlijn met  schiereilanden en baaien.  Één van de meest bezochte plaatsen in het park is Viru raba (Viru bog),  met een voetpad van zo’n 5 km lang en een uitkijktoren.

Dag 11 – Tallinn

Tallinn is een innemende mix van middeleeuwse rust en modern stadsleven. De middeleeuwse Oude stad is een drukke plaats in de zomer met z’n vele winkels, galerijen, markten, restaurants en terrasjes. Het Toompea kasteel,  de Dome kathedraal, de Aleksander Nevsky kerk en het middeleeuwse Stadhuis mag u niet missen. U kunt ook Tallinn op de fiets bezoeken onder de begeleiding van een Engelssprekende gids. Zie fietstour Tallinn

Dag 12 – Riga, Letland (ca. 310 km)

Vandaag verlaat u Estland en reist naar de hoofdstad van Letland, Riga.

Dag 13 –  Riga

Riga  is de grootste van de drie hoofdsteden van de Baltische Staten. De wandeltocht rond de Oude stad leidt langs het kasteel, de kathedraal, de kerk van de heilige Paulus, de Zweedse Poort, de Drie Broeders  en het vrijheidsmonument. Zoals in Vilnius en Tallinn kunt u ook Riga op de fiets ontdekken. Zie fietstour Riga

Dag 14 – Klaipeda, Litouwen (ca. 260 km)

Voordat u richting Litouwen vertrekt raden wij u aan om een bezoek te brengen aan Jurmala,  zo’n 20 km van  Riga. Jurmala is een stad gelegen aan de Oostzee, die bekend is om zijn houten architectuur en brede zandstranden. Ook kunt u onderweg naar Klaipeda een bezoek brengen aan de Heuvel van Kruisen, een van de heilige plekken van katholiek Litouwen, 12 km ten noorden van de stad Siauliai.

Dag 15 – Klaipeda en de overtocht naar Kiel

Klaipeda, een levendige badplaats,  is gelegen aan de Oostzee,  op de westkust van de Republiek Litouwen.  Klaipeda is sinds eeuwen een belangrijke havenstad en daardoor het handelscentrum. In de 13de eeuw trad  Klaipeda tot de Hanzeverbond. Klaipeda onderhoudt een prachtige maritieme traditie: in het laatste weekend  van juli wordt hier het ‘Feest van de Zee’ gevierd,  met vele artistieke en ambachtelijke activiteiten.   In het 19e eeuws fort op Kopgalis  bevindt zich het Maritme Museum en Aquarium. Dagelijks worden hier  dolfijnenshows gehouden. Een leuk idee voor deze dag is een 4 uur durende fietstocht  door de Koerse Schoorwal Nationaal Park onder begeleiding van een Engelssprekende gids.

23.59 uur – Overtocht naar Kiel. U kunt inchecken op de boot vanaf 3 uur voor vertrek.

Dag 16 – Aankomst Nederland

Aankomst Kiel om 19.30 uur. Doorreis naar Nederland.

17-daagse reis Polen en de Baltische Landen:

Een extra dag in Sigulda, aan de rand van Gauja Nationaal Park, fietsen, wandelen, een rit met kabelbaan of een bezoek aan de Adventure Park behoren tot de mogelijkheden.

Uitbreidingsmogelijkheid dagexcursie Helsinki:

Een extra dag in Tallinn voor een dagexcursie naar Helsinki.

Prijs: v.a. € 849,- p.p.

Inclusief:

  • 14 overnachtingen in 2-persoonskamers met ontbijt in de genoemde kastelen in Polen en centraal gelegen 3* hotels in de Baltische Staten
  • overtocht Klaipeda – Kiel inclusief 2-persoons hut
  • kaarten en foldermateriaal.

Toeslag 4* hotels in de Baltische Landen – € 129,- p.p.

Reisperiode – april tot en met oktober.  Vertrek – iedere dag mogelijk.

Zie hier voor 20-daagse reis Polen en de Baltische Landen

Foto boven: Kaupo Kalda 2018 Visittallinn.ee