Simonse Tours - reizen naar Polen

Kastelenreis Van Zuid naar Noord Polen - 15-daagse autoreis

Deze 15-daagse kastelenreis Van Zuid naar Noord Polen zal u een goed beeld van het land geven.  De route gaat van het zuiden naar het noorden via de mooiste steden Wrocław, Krakau, Warschau, Gdańsk en Toruń.  Uiteraard is er voldoende tijd ingepland voor een bezoek aan Auschwitz en de zoutmijnen.  Tussen Krakau en Warschau kunt u Częstochowa bezoeken, de meest bekende bedevaartplaats van Polen. In het klooster op Jasna Góra ( het Verlichte Berg) bevindt zich de icoon van Zwarte Madonna.  In Mazurië kunt u ontspannen en/of een fietstocht maken langs de meren.

Dag 1 – Aankomst Kliczkow

Aankomst in Kasteel Kliczków, gelegen ca 40 km van de grensovergang Forst/ Olszyna. (840 km vanuit Utrecht).

Dit sprookjesachtige kasteel heeft een prachtige ligging. Het biedt vele mogelijkheden om te ontspannen. Het is hier heerlijk wandelen in de omgeving. Er is een zwembad en een tennisbaan ook is er de mogelijkheid tot paardrijden. Tevens  kunt u zich lekker laten verwennen tijdens één van de beautyarrangementen.

Dag 2 – Auschwitz

Vertrek naar Paleis Dwór Sieraków nabij Krakau ( ca. 400 km).

Onderweg naar Paleis Dwór Sieraków bezoekt u Auschwitz, een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Op deze indrukwekkende plek kunt u een beeld vormen van de verschrikkingen die hier in de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden.

Dag 3 – Krakau

Een uitgebreide wandeling door het oude centrum van Krakaude voormalige hoofdstad met vele prachtige culturele bezienswaardigheden. Ontdek allereerst het Marktplein met onder andere de gotische Mariakerk met haar 15e-eeuwse altaar. Kijk ook binnen in het Lakkenhal met zijn  diverse souvenirwinkeltjes. Wandel daarna langs de koninklijke weg (de Grodzka Straat) richting het koninklijk kasteel Wawel en klom boven op de heuvel om het kasteel en de kathedraal te bekijken.

Dag 4 – Excursie naar de zoutmijnen

De  Wieliczka zoutmijnen is één van de oudste zoutmijnen ter wereld. Vanaf 1978 staat de zoutmijn op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf 1044 tot 1996 werd er zout gewonnen. De mijn is 327 meter diep, het gangenstelsel is ca. 300 kilometer. Het is een uniek netwerk van ondergrondse schachten, gangen en kapelletjes, alles in zout uitgehouwen. De rondleiding duurt ongeveer 2,5 uur en gaat tot een diepte van 135 meter.

Dag 5 – Częstochowa

Vandaag reist u naar Częstochowa (ca 130 km), de meest bekende bedevaartplaats van Polen.

In het op een heuvel gelegen Paulijnenklooster hangt de icoon van Zwarte Madonna, waaraan vele opzienbarende wonderen toegeschreven worden. Daarna vervolgt de reis naar Hotel Paleis Czarny Las  (ca 30 km van Częstochowa ). Het is een 4 * hotel gelegen in een prachtig park. Hier, ver van de drukte van de steden, kunt u bijkomen van alle eerder die dag opgedane indrukken. Een moment van rust.

Dag 6 – Paleis Czarny Las

Een relaxte dag – u kunt de landelijke omgeving op de fiets verkennen.  Een kaart  met fietsroutes is bij de receptie verkrijgbaar. Liefhebbers van de hengelsport kunnen in de vijver naast het hotel gaan vissen.  Zowel de fietsen als de hengels zijn voor de hotelgasten gratis te gebruiken. Gasten van Simonse Tours kunnen bovendien gratis gebruik maken van de aromasauna.  Wilt u liever ook op deze dag wat meer ondernemen, dan kunt u een zilvermijn  bezoeken in de plaats Tarnowskie Gory, op ca. 30 km afstand.

Dag 7 – 9  – Warschau (240 km) of Kasteel Pułtusk ( 300 km)

In Warschau verblijft u in een 4* Hotel Golden Tulip of 4* Hotel Radisson Blu Sobieski of een gelijkwaardig hotel. Kiest u voor Hotel Kasteel Pultusk  dan verblijft u in kasteelkamers (3* niveau) met eigen douche en toilet, TV, telefoon.  Vanuit Pułtusk maakt u een excursie naar Warschau  (Pułtusk ligt 60 km ten noorden van Warschau). De Oude Stad met het koninklijk kasteel, die op de UNESCO-lijst van Wereld Erfgoed staan ingeschreven, evenals de koninklijke paleizen Łazienki en Wilanów zijn zeker de moeite waard. Vanaf de 30ste verdieping van het Paleis van Cultuur en Wetenschappen, dat een gift is van de voormalige Sovjet Unie, kunt u van een stadspanorama genieten.

Dag 9 – Kasteel Ryn

U vertrekt naar Mazurië en overnacht in het middeleeuws Kruisridderkasteel Ryn(175 km).

Dag 10 – Mazurië

Mazurië  is een veelal nog ongerept natuurgebied in het noordoosten van Polen. “Het land van de 1000 meren” wordt het ook wel genoemd maar in werkelijkheid zijn het er veel meer! Dit gebied leent zich dan ook uitstekend voor allerhande watersport. Er zijn uitstekende mogelijkheden voor zeilen, kanovaren en vissen. Voor degenen die op zoek zijn naar rust is Mazurië een verademing. Maar u kunt ook vertier zoeken in bijvoorbeeld Ostroda met een Middeleeuws Ridderkasteel of Mikołajki een gezellige havenplaats. De geïnteresseerden kunnen Wolfschanze bezoeken- hoofdkwartier van Hitler gedurende de 2de WO.

Dag 11 – Kasteel Jan III Sobieski in Rzucewo  ( 295 km)

Vandaag reist u Van Mazurië reist u naar Pommeren voor een 3-daags verblijf in het Kasteel Jan III Sobieski in Rzucewo. Onderweg kunt u stoppen om een bezoek te brengen aan het middeleeuws kruisridderkasteel – Malbork.  Dit kasteel is de voormalige hoofdzetel van de meester van de Kruisridderorde en echt een hoogtepunt van de late gotiek. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een echte aanrader. 

Dag 12 – Gdańsk

Deze dag staat een bezoek aan Gdańsk op het programma. Het is een aanrader om onderweg even te stoppen in Sopot. Deze plaats is het ‘Poolse Scheveningen’, waar u over de boulevard en pier kunt flaneren. Gdańsk is een 1000 jaar oude havenstad aan de Oostzee, die in de Middeleeuwen tot de belangrijkste Hanzesteden behoorde. De oude stad met de Mariakerk, Arthurhof en vele patriciërs huizen doet denken aan de architectuur van Amsterdam met haar smalle, kronkelige straatjes. U kunt er prachtige souvenirs van zilver en uit de zee gewonnen barnsteen kopen voor thuis. De stad is zeer zeker het bezoeken waard.

Dag 13 – De Oostzeekust

Een stranddag in Władysławowo, aan de Oostzeekust. Het is een bekende vakantieplaats met prachtige stranden, vele cafés en viskraampjes. Deze dag kunt u ook gebruiken voor een uitstapje naar Mierzeja Helska; een 34 km lang schiereiland met bossen en prachtige zandstranden.

Dag 14 – Podewils Kasteel in Krąg ( 170 km)

Op uw reis naar het Podewils Kasteel in Krag kunt u onderweg stoppen in de plaats Łeba. Het is zeer de moeite waard om daar het Słowinski Nationaal Park te bezoeken. Even de benen strekken en de “wandelende” duinen bekijken.

Krag ligt in Pommeren, Noord Polen. Het is een kleine plaats in de buurt van Koszalin. Het kasteel ligt iets buiten het dorp, aan een meer, het maakt deel uit van een 2,5 ha. groot park. U overnacht in dit Middeleeuws ridderkasteel van de familie Podewils. Het oudste gedeelte van dit kasteel dateert uit 1494. Vanaf de 16e eeuw werden er vleugels en verdiepingen bijgebouwd. Het resultaat mag er zijn; een fraai laat renaissance gebouw !

Dag 15 – Vertrek naar Nederland.

 

Bezoek Auschwitz en de zoutmijnen:

Wilt u Auschwitz en de zoutmijnen bezoeken, dan adviseren wij om het van tevoren te reserveren:

  • Entree en rondleiding Auschwitz/Birkenau (eigen auto) € 30,- p.p.
  • Entree en rondleiding zoutmijnen (eigen auto) € 36,- p.p.
  • Entree en rondleiding zoutmijnen – family ticket voor 2 volwassenen en 2 kinderen onder 16 jaar – € 115,-