De Joden vestigde zich al in de 13de eeuw in Krakow. Aan het eind van de 15de eeuw ontstond er een aparte joodse wijk in Kazimierz. De Joden hielden zich voornamelijk bezig met handel en ambacht. De Joodse wijk had een behoorlijke autonomie met een eigen Senioren Raad, welke hen vertegenwoordigde, een eigen belastingsysteem, scholen, ziekenhuizen en een eigen rechtbank.
Voor de Tweede Wereldoorlog telde Krakau meer dan 64.000 Joden (een kwart van de bevolking van de stad) waarvan de grote meerderheid in Kazimierz woonde. Hier kwam ook hun religie tot uiting. Ze baden in zes grote orthodoxe synagogen (Stara, Remu, Wysoka, Izaak, Popper en Kupa) en in de Progressieve synagoge (Tempel).
Tegenwoordig is Kazimierz uitgegroeid tot een geliefde wijk: alternatief, sfeervol en artistiek. Er zijn honderden restaurants en cafés, hippe koffietentjes, pop-up stores van lokale designers en velen kunstgalerijen. Het rijke joodse verleden komt onder andere naar voren in de 7 synagogen. In de Oude Synagoge is een Joods Museum gevestigd. Tevens zijn de Remuh Synagoge met het nabijgelegen kerkhof open voor bezoek, en worden er in de Isaak synagoge regelmatig avonden met live klezmer muziek georganiseerd. Jaarlijks wordt er in juni een Joods Muziek & Cultuur Festival georganiseerd met concerten, workshops en lezingen, met als kers op de taart een openlucht concert in de de Szeroka Straat.