Bieszczady panorama2

Het Bieszczady gebergte

Het Bieszczady gebergte, in het uiterst zuidoostelijke deel van Polen, tegen de grens met Slowakije en Oekraïne, is een bergketen, dat een deel vormt van de Karpaten. Hier is in 1973 het Bieszczady National Park opgericht met een oppervlakte van ca 300km2. Onbedorven door toerisme, industrie en autowegen, vormt het een waar paradijs voor iedereen die van rust en natuur houdt. Talrijke wandelpaden doorkruisen het gebied waar onder meer wolven, wilde katten, lynxen, adelaars, uilen en zelfs beren leven. Bossen van beuken en fijnsparren worden afgewisseld door een steppeachtig landschap. Toppen, en bergkammen die tot 1.350 meter hoog zijn, bieden een prachtig uitzicht tot ver in Slowakije en Oekraïne.

Er zijn 130 km aan wandelroutes in het Bieszczady gebergte. Tot de mooiste behoort de route van ca. 12 km (ca. 4 uur lopen) op de Połonina Wetlinska (het Wetlina Grasvlakte). U laat de auto staan op de parkeerplaats in Wetlina (GPS 49°09’30.4″N 22°27’52.5″E) en neemt dan een busje naar het beginpunt van de route. U stapt uit bij de parkeerplaats bij Przełecz Wyzna. Eerst volgt u de gele route die boven samenkomt met de rode route. Na ca. 2 uur lopen komt u bij Przełecz Orłowicza waar u weer de gele route volgt naar beneden. U bent dan weer terug op de parkeerplaats waar de auto staat. Een prachtige wandeling met adembenemende uitzichten tot de horizon. Op de route komt u een berghut tegen ‘Chatka Puchatka’, waar u wat te eten en te drinken kunt kopen. Zorg dat u, voor onderweg, voldoende drinken en eten meeneemt. Houdt u er rekening mee, dat er boven, door het hoogteverschil,  ca. 3 tot 4 graden kouder is dan beneden en dat het behoorlijk kan waaien.

Een andere route is naar Krzemieniec (1.220m), het drielandenpunt van Polen- Slowakije-Oekraïne. Er zijn verschillende beginpunten bij deze wandeling, afhankelijk van de lengte die u kiest. Eén mogelijkheid is dezelfde route als naar Połonina Wetlinska, daarna Mala Rawka, Wielka Rawka, Krzemieniec ( Kremenaros) en Ustrzyki Gorne. (4-5 uur).
Bij het plaatselijke V.V.V.-kantoor, kunt u informatie en/of een kaart krijgen met de wandelroutes.

Andere attracties in de omgeving zijn:

– Het smalspoortreintje van Majdan bij Cisna. U kunt hier uit twee routes kiezen, 9 of 11 km. lang. Het is een bijzondere ervaring om vanuit de oude wagonnetjes met houten banken, het prachtige ongerepte landschap te bekijken.

– Het openluchtmuseum in Sanok,  met ca. 200 gebouwen uit de negentiende en begin twintigste eeuw. Deze zijn hier naartoe gebracht uit verschillende delen van de regio. Er staan boerenhuisjes, kerkjes en zelfs het hele marktplein van een negentiende-eeuws stadje. Het laat zien dat er drie volkeren naast elkaar leefde: Polen, Joden en Oekraïners. Een aanrader voor jong en oud.

– Houten kerkjes in Blizne, Haczow, Czarna,  Hoszów en Równia. De eerste twee staan op de UNESCO-lijst. 

Afstand vanuit Utrecht ca. 1420 km
Afstand vanuit Krakau ca. 260 km