Warschau
Warschau, de hoofdstad van Polen vanaf het einde van de 16de eeuw, spreidt zich uit over beide oevers van de Vistula ( de Wisła). Met zo’n 1 800 000 inwoners, is Warschau de grootste Poolse stad.
Volgens een van de legendes is de stad Warschau genoemd naar de visser Wars die op een zeemeermin Sawa verliefd is geworden.
Een andere legende vertelt dat er eeuwen geleden 2 zeemeerminnen uit de grote oceaan in de richting van de Oostzee zwommen. Een van hen vond Kopenhagen zo mooi dat ze besloot daar te blijven. De tweede zwom verder tot aan Gdansk en daarna de rivier Wisła op. Ze werd verliefd op de landschap en de nederzetting die later Warschau is geworden en besloot dat ze die plaats nooit zou verlaten. Ze is het symbool van de stad geworden wat zichtbaar is op het stadswapen en op verschillende plekken in de stad, waarvan de meest bekende het Zeemeermin beeld op het Marktplein van de Oude Stad en het Zeemeermin beeld op oever van Wisła vlakbij de Swietokrzyski Brug zijn.
Warschau werd de hoofdstand van Polen in 1596, toen koning Zygmunt III Waza met zijn hof van Krakau hierheen verhuisde. Na de unie met Litouwen in 1569 had het Parlement Warschau reeds eerder tot hun zetel gekozen aangezien de centrale ligging van de stad, veel dichterbij Litouwen was dan het zuidelijk gelegen Krakau.
Midden op het Plac Zamkowy ( Het Kasteel Plein) staat ter ere van de koning Zygmunt III Waza een 22 meter hoog monument met zijn standbeeld bovenaan. Het is een geliefd en gezellige ontmoetingsplaats van de inwoners van de stad en toeristen.
De 18e eeuw was een periode van grote bloei voor Warschau wat zichtbaar is aan de vele kerken en paleizen uit die periode. Het einde van de 18e eeuw kenmerkte zich door een dramatische verandering in de geschiedenis van Polen en Warschau: de driedeling van Polen tussen Rusland, Pruissen en Oostenrijk waardoor Polen voor bijna 100 jaar van de Europese kaart verdween. Na deze verdeling, kwam Warschau in 1793 onder het Pruisische bewind. In 1809 werd, dankzij Napoleon, het Hertogdom van Warschau opgericht en in 1815 Congres Polen, een Russische satellietstaat met de tsaar als de koning van Polen.
Pas in 1918, na de Eerste Wereldoorlog herwon Polen haar onafhankelijkheid en werd Warschau de hoofdstad van de herboren staat. Nieuwe wegen werden aangelegd, moderne woonwijken gebouwd, waaronder Żoliborz, Mokotów en Saska Kępa.
De wederopbouw werd echter bruut onderbroken door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezeting. De stad werd het belangrijke centrum van de verzetsbeweging, maar ook het centrum van het ondergrondse culturele en wetenschappelijke leven. In april 1943 brak een opstand uit in het gesloten Joods getto, waarna de joodse gemeenschap van het vooroorlogse Warschau die meer dan 350 000 mensen telde, bijna compleet uitgeroeid werd. Op 1 augustus 1944 brak de Opstand van Warschau uit. De Polen wisten deze opstand 63 dagen vol te houden tot ze zich over moesten geven, omdat 85% van de stad verwoest was en er duizenden gewonden waren gevallen. Na het mislukken van de opstand zijn Duitsers begonnen met vernielen en verbranden van wat nog over was van de stad. Speciale Nazi-teams staken opzettelijk de huizen in brand en bliezen het Koninklijk Kasteel op.
De heropbouw begon direct na de bevrijding. Het was besloten om de oude stad te reconstrueren. Van grote hulp waren oude foto’s, schilderijen en tekeningen. Wat aanvankelijk onmogelijk leek, heeft een prachtige resultaat geleverd. De stad is herrezen en in de loop der jaren is uitgegroeid tot een moderne metropool. Het oude centrum staat sinds 1980 op de UNESCO-lijst.
De meeste historische bezienswaardigheden van de hoofdstad bevinden zich langs de zogenaamde Koninklijke Route (Trakt Królewski) . Deze begint bij het Koninklijk Paleis in de Oude Stad en eindigt bij het Koninklijk Łazienki-Park en het Belweder Paleis. Meer