Op de Wawel heuvel

Het Wawel Kasteel en de Kathedraal

De Wawel, op een heuvel met uitzicht op de Wisla rivier, is een complex van monumentale gebouwen waaronder het koninklijk kasteel, de Kathedraal (met de graven van Poolse koningen), bastions, torens en vestigingsmuren. In de periode vanaf de 7de tot de 10de eeuw was Wawel  de zetel van de heerser van de Wislanie stam. In de navolgende eeuwen werd zij het politieke centrum van de Poolse Stad. Haar bloeiperiode was vanaf de 14de tot de 16de eeuw.

Het koninklijk kasteel met zijn door arcadegalerijen omgeven binnenhof is een prachtige voorbeeld  van Italiaanse renaissance architectuur van begin 16de eeuw.  U kunt de koninklijke vertrekken, die zoveel mogelijk met originele meubilair zijn ingericht, bezoeken. Het meest waardevolle is de collectie van 14de –en 15de–eeuwse wandtapijten.

De gotische Kathedraal stamt uit de 14de eeuw. Later werden er vele mooie renaissance koepels bijgebouwd; o.a. de prachtige vergulde koepel boven de kapel van Koning Sigismund. In het midden van de kathedraal staat de prachtige tombe van bisschop Stanislaw.  De grafkist uit de 17de eeuw is een werkstuk van de Nederlander Pieter van der Rennen. Naast dit graf zijn er ook prachtige grafmonumenten van Poolse koningen.  In de crypte, die u kunt bezoeken, liggen koningen maar ook bekende politici en dichters. 

Het koninklijk kasteel in Krakau

U kunt de toren waarin de grootste Poolse klok hangt, beklimmen – De Sigismund klok,  met een doorsnee van bijna 2,5 m. De klok wordt geluid op paaszondag en tijdens belangrijke kerkelijke – en stadsgebeurtenissen.

Aan de voet van de heuvel is er de ‘Drakengrot’, verbonden met één van de meest bekende legendes uit Krakow . Volgens deze legende leefde de Wawel draak in een grot onder de Wawel heuvel en roofde runderen, schapen en soms zelfs mensen. Niemand slaagde erin om het monster te doden.  De dappere schoenmaker Skuba vulde een lamsvacht met zwavel en legde die voor de grot. De draak verorberde dit en zodra de zwavel begon te branden, kroop hij naar de rivier en dronk tot hij ontplofte. Om de dappere jonge schoenmaker te bedanken heeft koning Krak hem één van zijn dochters als vrouw gegeven.  Om deze legendarische gebeurtenis te herinneren, staat er voor de ingang naar de grot, een grote bronzen draak. Om de paar minuten komt er een grote vuurstraal uit zijn mond.