Gauja Nationaal Park

Sigulda en Gauja Nationaal Park

Sigula is een plaatsje op ca 55 km van Riga, gelegen aan de rand van het Gauja Nationaal Park

Het park strekt zich uit over meer dan 90.000 hectare in het mooiste deel van de Gauja Vallei langs de Gauja rivier tussen Valmiera en Murjani. Rood- geel en grijsachtige zandsteenformaties, rotsen, kliffen en grotten vormen een prachtig en afwisselend natuurgebied. Er zijn ook vele culturele en historische monumenten op het grondgebied van het Gauja National Park – kastelen,  kerken, landhuizen, watermolens en windmolens.  In de heuvels rond Sigulda ligt het kasteel van Turaida. Vlakbij het kasteel  staat een houten kerk waar de ‘Roos van Turaida’ ligt begraven; een negentienjarig meisje dat in 1620  vermoord werd in de grotten rond de vesting. Het Turaida kasteel  is zeker een bezoek waard. 

Er zijn wandel – en fiestroutes in en rondom Sigulda, bijvoorbeeld een wandelroute van ca 5 km van het centrum van de plaats langs Sigulda castle en de ‘walking sticks’ route naar de kabelbaan over de Gauja Vallei, die Sigulda met de laats Krimulda verbindt.  Vanaf de kabelbaan u een prachtig uitzicht over de Gauja Vallei.   

Voor kinderen is er het Tarzan Advernture Park en voor liefhebbers van extreme belevenissen – de aerodroom – een windtunnel waar  je door een zeer krachtige windstroom “vrij kan vliegen”. 

De plaatselijke VVV heeft  uiteraard alle informatie over wandel en fietsroutes.