Neder-Silezië (Dolny Sląsk) 

Neder-Silesië is een provincie in Zuidwest Polen, welke aan Duitsland en Tsjechië grenst. Wroclaw, de 4de grootste stad van Polen is de hoofdstad van de provincie.

Neder-Silezië is bekend om zijn prachtige natuur. Tegen de In de directe omgeving van Jugowice liggen 2 Nationale Parken. Het gebied rondom berg Śniezka (met een hoogte van 1600m), genaamd het Reuzengebergte  vormt het Karkonoski Nationaal Park dat door UNESCO uitgeroepen is tot een biosfeerreservaat. Er zijn hier meer dan 100 kilometer aan wandel- en fietspaden aangelegd.  Ten oosten van het Reuzengebergte ligt Góry Stołowe (het Tafel Gebergte) Nationaal Park.  Grillige rotspartijen, fascinerende gangetjes en kloven die zo'n 70 miljoen jaar geleden door erosie zijn ontstaan zijn geliefd bij natuurliefhebbers en toeristen.

Degenen die in  de WOII geïnteresseerd zijn, kunnen een bezoek brengen aan Gross Rosen (Rogoźnica), een nazi concentratiekamp, op ongeveer een uur rijden vanaf Wroclaw. Het kamp wordt beschouwd als een van de wreedste kampen waar vanaf 1943 ook vele Nederlandse Joden zijn omgekomen.

In Osówka (80 km van Wroclaw)  kan de door Duitsers in 1943 aangelegde ondergrondse complex bezocht worden. De rondleiding deels te voet en deels in een boot is een bijzondere belevenis. In de laatste jaren is dit complex veel in het nieuws gewest i.v.m. de trein met schatten die daar ergens door de Duitsers verstopt zou worden.

In het zuiden van Neder-Silezië, in het Kłodzka Vallei liggen enkele kuurorden zoals Duszniki Zdrój, Kudowa Zdrój en Polanica Zdrój.  Door het minerale water uit de Sudeten worden er  geneeskrachtige behandelingen aangeboden.