Neder-Silezië (Dolny Sląsk)

Neder-Silezië (Dolny Sląsk)

Neder-Silesië is een provincie in Zuidwest Polen, welke aan Duitsland en Tsjechië grenst. Wroclaw, de 4de grootste stad van Polen is de hoofdstad van de provincie.

Neder-Silezië is bekend om zijn prachtige natuur. Het gebied rondom de berg Śniezka (met een hoogte van 1600m), genaamd het Reuzengebergte,  vormt het Karkonoski Nationaal Park, dat door UNESCO uitgeroepen is tot een biosfeerreservaat. Er zijn hier meer dan 100 kilometer aan wandel- en fietspaden aangelegd.  Ten oosten van het Reuzengebergte ligt Góry Stołowe (het Tafel Gebergte) Nationaal Park.  Grillige rotspartijen, fascinerende gangetjes en kloven die zo’n 70 miljoen jaar geleden door erosie zijn ontstaan zijn geliefd bij natuurliefhebbers en toeristen.

In de plaats Wałbrzych, op 70 km ten zuidwesten van Wroclaw, bevindt zich Kasteel Książ. Dit is qua grootte het derde kasteel van Polen (na het middeleeuws kruisridder-kasteel Malbork en het koninklijk kasteel Wawel in Krakau). Kasteel Książ, ook wel slot Fürstenstein genoemd, dateert uit de 13e eeuw en was door de eeuwen heen het eigendom van Pruisische hertogen, de Boheemse koning en vele andere families van adel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het kasteel in handen van de Duitsers. Er werd een doolhof aan tunnels gegraven onder het kasteel, die vandaag de dag nog steeds te bezoeken zijn. 

Ook in Osówka (20 km van Kasteel Książ)  kan de door Duitsers in 1943 aangelegde ondergrondse complex bezocht worden. De rondleiding, deels te voet en deels in een boot, is een bijzondere belevenis. 

Er circuleren geruchten dat er ergens in de tunnels een geheime gang is, waar de ‘goudtrein’ verstopt zou zijn geweest. Deze zou hier naartoe zijn gebracht door de Duitsers in laatste jaren van de oorlog. In de trein zou het goud en andere kostbaarheden verstopt zijn geweest, waaronder de panelen van de ‘barnsteenkamer’. Dit was een vertrek van de tsaar in zijn paleis nabij St Petersburg; het Catharinapaleis. Deze ‘barnsteenkamer’ is geroemd door zijn pracht en praal, maar ook zijn enorme waarde. Hij dankt zijn naam aan de muren die bekleed waren met panelen van uitgesneden barnsteen. In de oorlog hebben de Duitsers de barnsteenpanelen uit deze kamer gestolen. Sindsdien zijn ze spoorloos verdwenen. 

Degenen die in  de WOII geïnteresseerd zijn, kunnen een bezoek brengen aan Gross Rosen (Rogoźnica), een nazi concentratiekamp, op ongeveer een uur rijden vanaf Wroclaw. Het kamp wordt beschouwd als een van de wreedste kampen waar vanaf 1943 ook vele Nederlandse Joden zijn omgekomen.

Tussen Wroclaw en Wałbrzych, in de plaatsen Świdnica en Jawór, kunt u de zogenaamde ‘Vredeskerkjes‘ bezoeken die op de UNESCO-lijst staan. De kerken, gebouwd in de 17de eeuw, zijn de grootste houten religieuze gebouwen in Europa en vormen een symbool voor het streven naar vrijheid van religie.

In het zuiden van Neder-Silezië, in het Kłodzka Vallei liggen enkele kuurorden zoals Duszniki Zdrój, Lądek Zdrój en Polanica Zdrój.  Door het minerale water uit de Sudeten worden er  geneeskrachtige behandelingen aangeboden.