Kastelenrondreis van Zuid naar Noord Polen

15-daaagse autorondreis met overnachtingen in kastelen en paleizen

Dag 1 - Aankomst in Kasteel Kliczkow, gelegen ca 40 km van de grensovergang Forst/ Olszyna. ( 840 km vanuit Utrecht).

Dit sprookjesachtige kasteel heeft een prachtige ligging. Het biedt vele mogelijkheden om te ontspannen. Het is hier heerlijk wandelen in de omgeving. Er is een zwembad en een tennisbaan ook is er de mogelijkheid tot paardrijden. Of u kunt zich lekker laten verwennen tijdens één van de beautyarrangementen.

Dag 2 - Vertrek naar Paleis Dwor Siarakow nabij Krakau ( ca. 400 km).

Onderweg naar Paleis Dwor Sierakow bezoekt u Auschwitz, een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Op deze indrukwekkende plek kunt u een beeld vormen van de verschrikkingen die hier in de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden.

Dag 3 - Deze dag is gereserveerd voor een uitgebreid bezoek aan het prachtige Krakau, de voormalige hoofdstad met vele prachtige culturele bezienswaardigheden. U zult ogen tekort komen. Ook kunt u er heerlijk winkelen of op een terras neerstrijken. U kunt wandelen over het oude Marktplein met zijn vele gezellige cafés, restaurants en terrassen. U kunt souvenirs kopen in de sfeervolle Lakenhallen. U bezoekt de gotische Mariakerk met haar 15e eeuwse altaar. Het koninklijk kasteel Wawel met haar kathedraal mag u zeker niet missen.

Dag 4 - Excursie naar de zoutmijnen van Wieliczka. De Wieliczka zoutmijn is één van de oudste zoutmijnen ter wereld. Vanaf 1978 staat de zoutmijn op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf 1044 tot 1996 werd er zout gewonnen. De mijn is 327 meter diep, het gangenstelsel is ca. 300 kilometer. Het is een uniek netwerk van ondergrondse schachten, gangen en kapelletjes, alles in zout uitgehouwen. De rondleiding duurt ongeveer 2,5 uur en gaat tot een diepte van 135 meter. U bezichtigt vele kamers, waaronder de 13e eeuwse kapel van 54 meter lang en 10 meter hoog, gedecoreerd met altaren en beelden. In de loop der eeuwen werden er door mijnwerkers en kunstenaars sculpturen uit het zwarte en grijze zout gemaakt; sprookjesfiguren, koningen en de Paus. In de St.Kingakapel is alles van zout, zelfs de lampen en de vloertegels. Al in de 15e eeuw werd de zoutmijn een toeristische trekpleister. Er komen ruim 1,2 miljoen bezoekers per jaar. Een indrukwekkende excursie voor jong en oud.

Dag 5 - Vandaag reist u naar Czestochowa ( ca 130 km), de meest bekende bedevaartplaats van Polen.

In het op een heuvel gelegen Paulijnenklooster hangt de icoon van Zwarte Madonna, waaraan vele opzienbarende wonderen toegeschreven worden. Daarna vervolgt de reis naar Hotel Paleis Czarny Las ( ca 30 km van Czestochowa ). Het is een 4 * hotel gelegen in een prachtig park. Hier, ver van de drukte van de steden, kunt u bijkomen van alle eerder die dag opgedane indrukken. Een moment van rust.

Dag 6 - Deze dag kunt u invullen zoals u zelf wilt.  Het hotel biedt gratis fietsen aan. Een kaart met fietsroutes in de omgeving is bij de receptie verkrijgbaar. Liefhebbers van de hengelsport kunnen in de vijver naast het hotel gaan vissen.  De hengels zijn voor de hotelgasten gratis te gebruiken.  Gasten van Simonse Tours kunnen bovendien gratis gebruik maken van de aromasauna. Op ca 30 km afstand, in plaats Tarnowskie Gory bevindt zich een zilvermijn die bezocht kan worden.

Dag 7 – 9  – Warschau ( 240 km) of Hotel Kasteel Pultusk (ca. 300 km)

In Warschau verblijft u in een 4* Hotel Golden Tulip of 4* Hotel Radisson Blu Sobieski of een gelijkwaardig hotel.

Kiest u voor Pultusk, dan verblijft u in kasteelkamers (3* niveau) met eigen douche en toilet, TV, telefoon.  Pultusk is gelegen 60 km ten noorden van Warschau. Het is een stadje met een rijke historie en veel monumenten: marktplein met een lengte van 400 meter, laatgotische verdedigingstoren bij het oude stadhuis, fragmenten van verdedigingsmuren met twee bastions, 15de-eeuwse kapittelkerk met Renaissance fresco's. Het Dom Polonii, (ontmoetingscentrum voor Polen die door de hele wereld verspreid wonen) is het voormalige bisschopskasteel uit de 14de eeuw. Het ligt in een park aan de rivier Narew. Een bijzondere attractie die het hotel aanbiedt is een gondolatocht op de rivier. Daarnaast kunt u gebruik maken van een tiental faciliteiten zoals verhuur van mountainbikes, waterfietsen, kajaks en boten, een tennisbaan, een biljarttafel en tafeltennistafel. Na een actieve dag kunt u zich ontspannen in het biologische renewal centrum met o.a. een sauna, whirlpool en massagemogelijkheden. In het complex zijn drie restaurants, een café en een nachtclub. 

Vanuit Pultusk kunt u een excursie maken naar Warschau. De Oude Stad met het koninklijk kasteel, die op de UNESCO-lijst van Wereld Erfgoed staan ingeschreven, evenals de koninklijke paleizen Lazienki en Wilanow zijn zeker de moeite waard. Vanaf de 30ste verdieping van het Paleis van Cultuur en Wetenschappen, dat een gift is van de voormalige Sovjet Unie, kunt u van een stadspanorama genieten.

Dag 9  - U vertrekt naar Mazurië en overnacht in het middeleeuws Kruisridderkasteel Ryn (175 km).

 Dag 10 - Rustdag in Mazurië. Mazurië . is een veelal nog ongerept natuurgebied in het Noord-Oosten van Polen. "Het land van de 1000 meren" wordt het ook wel genoemd maar in werkelijkheid zijn het er veel meer ! Dit gebied leent zich dan ook uitstekend voor allerhande watersport. Er zijn uitstekende mogelijkheden voor zeilen, kanovaren en vissen. De kwaliteit van het water in de meren is bijzonder goed. Op de meeste meren is varen met een motorboot dan ook verboden. Indien u niet zo'n waterrat bent, kunt u zich vermaken met wandelen, fietsen of zelfs paardrijden. Voor degenen die op zoek zijn naar rust is Mazurië een verademing. Maar u kunt ook vertier zoeken in bijvoorbeeld Ostroda met een Middeleeuws Ridderkasteel of Mikolajki een gezellige havenplaats. De geïnteresseerden kunnen Wolfschanze bezoeken- hoofdkwartier van Hitler gedurende de 2de WO.

Dag 11 - Vandaag komt u aan in Kasteel Jan III Sobieski in Rzucewo  ( 295 km).

 Onderweg kunt u stoppen om een bezoek te brengen aan een ander middeleeuws kruisridderkasteel - Malbork. Dit kasteel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een echte aanrader. Het is een bakstenen kasteel omringd door verdedigingsmuren met bastions en poorten. Het kasteel is de voormalige hoofdzetel van de meester van de Kruisridderorde en echt een hoogtepunt van de late hofgotiek. Het is het grootste Middeleeuwse gebouw van dit soort in Europa.

Dag 12 - Deze dag staat een bezoek aan Gdansk op het programma. Het is een aanrader om onderweg even te stoppen in Sopot. Deze plaats is het 'Poolse Scheveningen' waar u over de boulevard en pier kunt flaneren. Gdansk is een 1000 jaar oude havenstad aan de Oostzee, die in de Middeleeuwen tot de belangrijkste Hanzesteden behoorde. De oude stad met de Mariakerk, Arthurhof en vele patriciërshuizen doet denken aan de architectuur van Amsterdam met haar smalle, kronkelige straatjes. U kunt er prachtige souvenirs van zilver en uit de zee gewonnen barnsteen kopen voor thuis. De stad is zeer zeker het bezoeken waard.

Dag 13 - Dit is een stranddag in Wladyslawowo, aan de Oostzeekust. Het is een bekende vakantieplaats met prachtige stranden, vele cafés en viskraampjes. Deze dag kunt u ook gebruiken voor een uitstapje naar Mierzeja Helska; een 34 km lang schiereiland met bossen en prachtige zandstranden.

Dag 14Podewils Kasteel in Krag ( 170 km). Op uw reis hiernaartoe kunt u onderweg stoppen in de plaats Leba. Het is zeer de moeite waard om daar het Slowinski Nationaal Park te bezoeken. Even de benen strekken en de "wandelende" duinen bekijken.

Krag ligt in Pommeren, Noord Polen. Het is een kleine plaats in de buurt van Koszalin. Het kasteel ligt iets buiten het dorp, aan een meer, het maakt deel uit van een 2,5 ha. groot park. U overnacht in dit Middeleeuws ridderkasteel van de familie Podewils. Het oudste gedeelte van dit kasteel dateert uit 1494. Vanaf de 16e eeuw werden er vleugels en verdiepingen Bijgebouwd. Het resultaat mag er zijn; een fraai laat renaissance gebouw !

Dag 15 – vertrek naar Nederland.

 

Bezoek Auschwitz en de zoutmijnen: 

Wilt u Auschwitz en de zoutmijnen bezoeken, dan adviseren wij om het van tevoren te reserveren: 

 

 

 

Terug