Polen en de Baltische Landen

16/17-daagse autoreis met overtocht Klaipeda - Kiel

Een prachtige reis langs de Poolse kust met een bezoek aan Gdansk, een indrukwekkende 1000 jaar oude havenstad, en aan het Mazurish Merengebied in het Noordoosten van Polen en  verder door alle drie de Baltische Landen - Vilnius - de hoofdstad van Litouwen, Riga - de hoofdstad van Letland en Tallinn -  de hoofdstad van Estland. Naast de steden maakt u ook kennis met de Nationale Parken zoals Gauja Nationaal Park in Litouwen en Lahemaa Nationaal Park in Estland.  U ontdekt het minder bekende deel van Europa. Adembenemende natuur, interessante, historische steden  en een vriendelijke bevolking. In Polen verblijft u in kastelenhotels, in de Baltische Staten heeft u keuze uit 3 of 4 sterren hotels. In Klaipeda stapt u op de boot voor de overtocht naar Kiel.

Dag 1 - Aankomst in Kasteel  Krag. (940 km vanuit Utrecht) Krag ligt in Pommeren, Noord Polen. Het is een kleine plaats in de buurt van Koszalin. Het kasteel ligt  iets buiten het dorp, aan een meer, het maakt deel uit van een 2,5 ha. groot park. U overnacht in dit  Middeleeuws-ridderkasteel van de familie Podewils. Het oudste gedeelte van dit kasteel dateert uit 1494.  Vanaf de 16e eeuw werden er vleugels en verdiepingen bijgebouwd. Het resultaat mag er zijn; een fraai  laat-renaissance gebouw!

Dag 2 Kasteel Rzucewo of Paleis Wieniawa nabij Gdansk (afstand Kasteel Krag -> Paleis Kasteel Rzucewo of Paleis Wieniawa ca.150 km). Op uw reis hiernaartoe kunt u onderweg stoppen in de plaats Leba. Het is  zeer de moeite waard om daar het Slowinski Nationaal Park te bezoeken. Even de benen strekken en de  "wandelende" duinen bekijken.

Dag 3 - Deze dag staat een bezoek aan Gdansk op het programma. Het is een aanrader om onderweg even te stoppen in Sopot. Deze plaats is het 'Poolse Scheveningen' waar u over de boulevard en pier kunt flaneren.  Gdansk is een 1000 jaar oude havenstad aan de Oostzee, die in de Middeleeuwen tot de belangrijkste  Hanzesteden behoorde. De oude stad met de Mariakerk, Arthurhof en vele patriciërshuizen doet denken  aan de architectuur van Amsterdam met haar smalle, kronkelige straatjes. U kunt er prachtige souvenirs  van zilver en uit de zee gewonnen barnsteen kopen voor thuis. De stad is zeer zeker het bezoeken waard.

Dag 4 - Van Gdansk naar Kasteel Ryn in Mazurië (ca. 290 km) U vertrekt naar het Mazurisch Merengebied en overnacht in middeleeuws kruisridderskasteel Ryn (ca 260 km). Onderweg kunt u stoppen om een bezoek te brengen aan een ander middeleeuws kruisridderkasteel - Malbork.  Dit kasteel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een echte aanrader. Het is een bakstenen  kasteel omringd door verdedigingsmuren met bastions en poorten. Het kasteel is de voormalige hoofdzetel  van de meester van de Kruisridderorde en echt een hoogtepunt van de late hofgotiek. Het is het grootste Middeleeuwse gebouw van dit soort in Europa.

Dag 5 - Rustdag in Mazurië. Mazurië is een veelal nog ongerept natuurgebied in het Noord-Oosten van Polen. "Het land van de 1000 meren" wordt het ook wel genoemd maar in werkelijkheid zijn het er veel meer ! Voor  degenen die op zoek zijn naar rust is Mazurië een verademing.  Maar u kunt ook vertier zoeken in  bijvoorbeeld Ostroda met een Middeleeuws Ridderkasteel of Mikolajki een gezellige havenplaats. De  geínteresseerden kunnen Wolfschanze bezoeken- hoofdkwartier van Hitler gedurende de 2de WO.

Dag 6 - Van Ryn naar Vilnius in Litouwen (ca. 300 km) Vandaag verlaat u Polen en komt in Vilnius aan, de hoofdstad  van Litouwen. Wij raden  u aan om onderweg een pauze te maken in Trakai. Trakai is de voormalige hoofdstad van het groothertogdom van Litouwen en een van de grootste toeristische trekpleisters van het land. Het ligt in een waterrijk gebied  met vele eilanden. Op een van die eilandjes is het 15 de eeuwse gotische roodstenen kasteel gebouwd. In 1991 is het  Trakai Nationaal Historisch Park opgericht.

Dag 7 - Bezoek Vilnius, bekend om zijn meer dan 1200 middeleeuwse gebouwen en 48 kerken. Tijdens uw stadswandeling maakt  u kennis met o.a. de Vilnius kathedraal, Gediminas Toren, de kerk van Peter en Paulus, de Kerk van heilige  Anne, de Oude Universiteit en de Morgenlicht Poort. Wij bieden u ook een mogelijkheid om deze stad op de fiets te ontdekken. Fietstour veelzijdig Vilnius

Dag 8 - Van Vilnius naar Sigulda (ca. 350 km en via Siauliai 400 km) Vandaag reist u naar Sigulda in Letland. Zeker de moeite waard om even een stop te maken is het paleis Rundale, gesitueerd nabij Bauska (66 km ten zuiden van Riga).  Het paleis is uit het begin van de 18de eeuw en is ooit eigendom  geweest van Catharina II van Rusland. Rundale,  het mooiste barokpaleis van Letland. Sigulda is een historische stad, op ca. 55 km ten noord oosten van Riga,  gelegen aan de rivier Gauja en aan de rand van het Nationaal Park Gauja. In de heuvels rond Sigulda ligt het kasteel van Turaida. Vlakbij het kasteel  staat een houten kerk waar de 'Roos van Turaida' ligt begraven; een negentienjarig meisje dat in 1620  vermoord werd in de grotten rond de vesting.

Dag 9 - Van Sigulda naar Tartu, Estland ( ca. 200km) Tartu, de tweede stad van Estland, ligt in zuidoosten van het land en telt ca. 100.000 inwoners. Het is een universiteitsstad.  Het kleine stadscentrum van Tartu ligt op de rechteroever van de rivier en aan de voet van de heuvel Toomemägi (de Domberg).  Op deze heuvel staat de ruïne van de domkerk in baksteengotiek, die gedeeltelijk  in gebruik is als museum. Direct onder de heuvel, op het Raekoja plats, Raadhuisplein,  staat het 18de eeuwse roze gepleisterde raadhuis. Op het plein staat een beeld van twee kussende studenten  onder een paraplu, waarlangs echt water stroomt. Interessante, te bezichtigen gebouwen in de omgeving zijn het Scheve Huis, het classicistische hoofdgebouw  van de universiteit (1809) met zijn karakteristieke zuilen, en de Janskerk (Jaanikirik).

Dag 10 - Van Tartu naar Tallinn (200 km en via Lahemaa Nationaal Park 260 km) Lahemaa Nationaal Park is opgericht in 1971 en bevindt zich in het noorden van Estland, ca 60 km ten oosten  van Tallinn. Het was het eerste nationale park in de voormalige Sovjet Unie. De naam Lahemaa betekent  'het Land van baaien'.  U vindt er bossen, moerassen, zwerfkeien en een prachtige kustlijn met  schiereilanden en baaien.  Één van de meest bezochte plaatsen in het park is Viru raba (Viru bog),  met een voetpad van zo'n 5 km lang en een uitkijktoren.

Dag 11 Tallinn is een innemende mix van middeleeuwse rust en modern stadsleven. De middeleeuwse Oude stad is  een drukke plaats in de zomer met z'n vele winkels, galerijen, markten, restaurants en terrasjes.  Op het programma staat een stadsrondleiding  die u kennis laat maken met het Toompea kasteel,  de Dome kathedraal, de Aleksander Nevsky kerk en het middeleeuwse Stadhuis. U kunt ook Tallinn op de fiets bezoeken onder de begeleiding van een Engelssprekende gids. Zie fietstour Tallinn

Dag 12 - Van Tallinn naar Riga (ca. 310 km) Vandaag verlaat u Estland en reist naar de hoofdstad van Letland, Riga.

Dag 13 - Riga  is de grootste van de drie hoofdsteden van de Baltische Staten. De wandeltocht rond de Oude stad leidt langs het kasteel, de kathedraal, de kerk van de heilige Paulus, de Zweedse Poort, de Drie Broeders  en het vrijheidsmonument. Zoals in Vilnius en Tallinn kunt u ook Riga op de fiets ontdekken. Zie fietstour Riga

Dag 14 - Van Riga naar Klaipeda.  Voordat u richting Litouwen vertrekt raden wij u aan om een bezoek te brengen aan Jurmala,  zo'n 20 km van  Riga. Jurmala is een stad gelegen aan de Oostzee, die bekend is om zijn houten architectuur en brede zandstranden. Ook kunt u onderweg naar Klaipeda een bezoek brengen aan de Heuvel van Kruisen, een van de heilige plekken van katholiek Litouwen, 12 km ten noorden van de stad Siauliai.

Dag 15 - Klaipeda en overtocht naar Kiel. Klaipeda is een levendige badplaats, gelegen aan de Oostzee,  op de westkust van de Republiek Litouwen.   Klaipeda is sinds eeuwen een belangrijke havenstad en daardoor het handelscentrum. In de 13de eeuw trad  Klaipeda tot de Hanzeverbond. Klaipeda onderhoudt een prachtige maritieme traditie: in het laatste weekend  van juli wordt hier het 'Feest van de Zee' gevierd,  met vele artistieke en ambachtelijke activiteiten.   In het 19e eeuws fort op Kopgalis  bevindt zich het Maritme Museum en Aquarium. Dagelijks worden hier  dolfijnenshows gehouden. Een leuk idee voor deze dag is een 4 uur duurende fietstocht  door de Koerse Schoorwal Nationaal Park onder begeleiding van een Engelssprekende gids.

22.00 uur - Overtocht naar Kiel.

Dag 16 - Aankomst Kiel om 17.00 uur. Doorreis naar Nederland.

 

17-daagse reis - extra dag in Sigulda, aan de rand van Gauja Nationaal Park, fietsen, wandelen, een rit met kabelbaan of een bezoek aan de Adventure Park behoren tot de mogelijkheden.

 Zie hier voor 20-daagse reis Polen en de Baltische Landen

Uitbreidingsmogelijkheid: extra dag in Tallinn voor een dagexcursie naar Helsinki. 

Reisperiode - april tot en met oktober.  Vertrek - iedere dag mogelijk.

 

Prijs: v.a. € 769,- p.p.    

Inclusief:

Toeslag 4* hotels in de Baltische Landen - v.a. € 119,- p.p.

 

 

 

 

Foto's banner van links: Art Nouveau Riga, foto: Latvian Tourist Organisation,  Stikliu Straat in Vilnius foto: Vilnius Tourist Information Centre & Convention Bureau, Oude Stad Tallinn, foto: Tallinn City Tourist Office