18/20-daagse autoreis

van Zuid naar Noord Polen

Wrocław - Kraków - Het Tatra gebergte - Częstochowa - Warschau -  Het Bialowieski Nationaal Park - Mazurië - Gdańsk - Toruń - Poznań

Een boeiende en gevarieerde reis die u een goed beeld geeft van Polen, haar lange geschiedenis, haar rijke cultuur, de eeuwenoude, bruisende steden en haar prachtige natuur. U bezoekt o.a.:

Ter afwisseling verblijft u ook in de natuurgebieden van de Hoge  Tatra ten zuiden van Krakau en het Bialowieza oerbos aan de grens met Wit Rusland. Wie de reis wilt verlengen kan nog 2 dagen bijboeken in het Mazurisch Merengebied, tussen het Bialowieza oerbos en Gdansk. Wij hebben daar een bijzondere overnachtingsmogelijkheid – in een middeleeuws kruisridderkasteel Ryn. 

 

Voorstel  reisprogramma:
1e dag - Aankomst in Polen ( ca 840 km vanaf Utrecht). Overnachting in Hotel Folwark Książęcy  bij Kasteel Kliczkow of een gelijkwaardig hotel in plaats Bolesławiec, 16 km van Kliczkow (toeristische en comfort versie)  of in  4* Hotel Kasteel Kliczkow   (comfort plus of luxe versie).

2e dag Wrocław (ca. 130 km)  Wrocław is een gezellige stad met een prachtig oud centrum met vele gotische gebouwen en een laat-middeleeuws  Stadhuis op het Oude Marktplein. De liefhebbers van schilderkunst wordt aangeraden om Panorama Raclawicka te  gaan bekijken, een indrukwekkend schilderij, dat een van de meest bekende veldslagen uit de Poolse geschiedenis  verbeeldt. Overnachting in Wrocław.

3e dag - Aankomst in Kraków (ca. 420 km) Met behulp van een plattegrond en een folder, welke u van ons krijgt toegezonden, brengt u  een  bezoek aan de bezienswaardigheden van deze prachtige stad. U wandelt over het Oude  Marktplein met zijn talrijke barretjes, u kunt souvenirs kopen in de sfeervolle  Lakenhallen, u bezoekt de gotische Mariakerk met zijn  15e-eeuws altaar, werk van Wit  Stwosz, een Neurenbergse houtsnijder. Het koninklijk kasteel Wawel met haar gotische  kathedraal  mag u zeker niet missen. 3 overnachtingen in Krakow.

4e dag Wieliczka (ca. 15 km) De Wieliczka zoutmijn is één van de oudste zoutmijnen ter wereld. Vanaf 1978 staat de zoutmijn op de  werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf 1044 tot 1996 werd er zout gewonnen. De mijn is 327 meter diep,  het gangenstelsel is ca. 300 kilometer. Het is een uniek netwerk van ondergrondse schachten, gangen en kapelletjes, alles in zout uitgehouwen.  De rondleiding duurt ongeveer 2,5 uur en gaat tot een diepte van 135 meter. U bezichtigt vele kamers, waaronder de 13e  eeuwse kapel van 54 meter lang en 10 meter hoog, gedecoreerd met altaren en beelden.In de loop der eeuwen werden er door mijnwerkers en kunstenaars sculpturen uit het zwarte en grijze  zout gemaakt; sprookjesfiguren, koningen en de Paus. In de St.Kingakapel is alles van zout, zelfs de  lampen en de vloertegels.

5e dag Auschwitz/Birkenau (ca. 60 km) Vandaag bezoekt u de voormalige concentratiekampen Auschwitz en nabij gekegen Birkenau, een zwarte bladzijde uit de geschiedenis.  Op deze indrukwekkende plek kunt u een beeld vormen van de verschrikkingen die hier in de  Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden.

6e  t/m 8e dag Zakopane (ca. 100 km) U brengt twee dagen door in Zakopane, een schilderachtig stadje aan de voet van het Tatra gebergte.Bergwandelingen, b.v. de groene route vanaf de Watervallen van Mickiewicz naar de hooggelegen Vallei van de Vijf Meren, een uitgestrekt dal  met een gletsjerlandschap en talrijke bergmeren of naar Morskie Oko, het grootste meer van de Tatra, prachtig gelegen tussen de hoge bergen.  Andere mogelijkheden van excursies:   een lift met een kabelbaan naar de top van Kasprowy Wierch (ca 2000 m b.z.s.) of een  vlottocht  op de rivier Dunajec,  die zich een weg baant tussen de bergen, met watervallen en stroomversnellingen.  Fascinerende uitzichten op bergtoppen, hoge rotsen die loodrecht uit het water oprijzen en onverwachte  bochten zullen u onvergetelijke momenten bezorgen.  3 overnachtingen in Zakopane.

9e dag Częstochowa (ca. 200 km) Czestochowa is de meest bekende bedevaartplaats van Polen, het Poolse Lourdes. Al eeuwenlang komen gelovigen hier om de Zwarte Madonna te vereren. In het Paulijnenklooster op Jasna Gora (de Verlichte Berg), hangt de icoon, waaraan vele  opzienbarende wonderen toegeschreven worden.  Overnachting in Czestochowa.

10e en 11e dag Warschau (ca. 220 km) Uiteraard krijgt u tijdens deze reis ook een kans om de hoofdstad van Polen te bezoeken. Het is een bijzondere stad, die voor een  groot deel werd verwoest in de WOII. De oude binnenstad werd na de oorlog zorgvuldig gereconstrueerd, mede dankzij de schilderijen van de  Italiaanse kunstenaar Canaletto ( 18de eeuw), die jarenlang in Warschau woonde en vele straten,  pleinen en paleizen in zijn werk vastlegde. 2 overnachtingen in Warschau.

12e en 13de dag  - Białowieża (ca. 230 km) U reist naar Bialowieża, een klein plaatsje, gelegen dichtbij de grens met Wit-Rusland, aan de rand van het enige nog bestaande oerbos in Europa, waarvan 700 km in Polen ligt en 600 km in Wit-Rusland. Het is een uniek natuurgebied  vooral bekend door de aanwezigheid van wisenten (Europese bizon) die er in de vrije natuur leven.   Hier kunt u een excursie  met  paard en wagen naar het oerbos boeken.  2 overnachtingen in Białowieża.

14e en 15e dag - Gdańsk (ca. 460 km) Via Mazurisch merengebied reist u naar Gdańsk, een 1000 jaar oude havenstad aan de Oostzee, die in de Middeleeuwen tot de belangrijkste Hanzesteden behoorde.  De oude stad met Mariakerk, Arthurhof,  vele patriciërshuizen met puntgevels,  die doen denken aan de architectuur van Amsterdam,  de smalle, kronkelige straatjes, vele terrasjes en leuke   juwelier - en souvenirwinkeltjes met  in zilver verwerkte amber  (natuursteen uit de Oostzee) zijn zeer zeker een bezoek waard. Op 20 km ten noorden van Gdańsk ligt een mondaine badplaats Sopot met een lange pier, een gezellig boulevard en een brede strand. Het is zeker aan te raden om ook Sopot te bezoeken tijdens uw verblijf in Gdańsk. 2 overnachtingen in Gdańsk. 

16e dag - Aankomst in Toruń (ca. 170 km) Deze fraaie Middeleeuwse stad stamt uit de eerste helft van de 13 de eeuw en werd gesticht door de  Duitse Orde. De stad behoorde tot het Hanze verbond en dankzij de gunstige ligging aan de Wisla  rivier werd het de handelsconcurrent van Gdansk. Het oude centrum getuigt van een historisch  verleden en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.  Toruń is bekend als de geboortestad van de  grote astronoom Nicolaas Copernicus. Overnachting in Toruń

Tip voor ondeweg tussen Gdańsk en Toruń - bezoek het middeleeuws kruisridderkasteel Malbork (Mariënburg), het grootste middeleeuwse kasteel van Europa, dat 1977 op de UNESCO-lijst staat.  

17e dag - Aankomst in  Poznań (ca. 160 km). Poznań is het economisch centrum van Polen, waar internationale beurzen worden gehouden. De oude  binnenstad met zijn 15de-eeuwse raadhuis en 71 m hoge gotische toren is zeer  indrukwekkend.  Overnachting in Poznań.

18de dag - Vertrek naar Nederland ( ca 880 km tot Utrecht).

Uitbreidingsmogelijkheid - 2 nachten in een 3* hotel of 4* hotel Kasteel Ryn in het Mazurisch Merengebied (tussen Bialowieża en Gdańsk

Deze reis is beschikbaar in 4 varianten:

Inclusief:

Bezoek Auschwitz en de zoutmijnen: 

Wilt u Auschwitz en de zoutmijnen bezoeken, dan adviseren wij om het van tevoren te reserveren.Indien u met eigen auto daar naartoe rijdt dan zijn de kosten: 

Volledig verzorgde excursies (transfer, gids, entree) Auschwitz - € 39,- p.p. en zoutmijnen € 39,- p.p. 

De excursies worden op 2 verschillende dagen geboekt.

Vertrekdagen: woensdag/donderdag
Vertrek op andere dagen is in overleg mogelijk (waarvoor echter een toeslag zou kunnen gelden).